vrijdag 29 juli 2011

Arbo

Wie hier in Nederland werknemers in dienst heeft krijgt te maken met de Arbowet en de Arbeidsinspectie. Daar kijkt niemand meer van op. Er zullen hier en daar werkgevers zijn die vinden dat sommige regeltjes wel erg ver gaan, maar in het algemeen zullen de meeste werknemers ermee tevreden zijn dat ze in een niet-ongezonde en niet-gevaarlijke omgeving werken. Uiteraard brengen al die regeltjes wel kosten met zich mee voor de werkgevers. In de ons omringende landen is de situatie min of meer gelijk.

Werkgevers houden niet van kosten, want die maken hun producten duurder en dat is niet goed voor de concurrentiepositie. Het zijn natuurlijk vooral de loonkosten en veel grote bedrijven hadden allang ontdekt dat bijvoorbeeld in Aziatische landen die loonkosten een stuk lager zijn. Zo laten grote, bekende kledingmerken als Marks & Spencer, H & M en Puma hun producten in Cambodja produceren.

In de Volkskrant stond een artikel waaruit ik begreep dat de arbeidsomstandigheden in Cambodja iets minder goed zijn dan hier en dus ook niet zo prijsverhogend werken. Naar schatting driehonderdduizend Cambodjanen werken in de textielfabrieken. Dat leverde het afgelopen jaar drie miljard dollar op voor (de) Cambodja(nen). Werknemers gebruiken lijm en chemicaliën om schoenen en kleding te maken, maar de fabrieksruimtes waar het vaak veertig graden is, worden onvoldoende geventileerd. Gevolg is dat af en toe tientallen werknemers flauwvallen en in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Bij Puma weten ze ervan: 'We erkennen dat de situatie voor arbeiders in Cambodjaanse fabrieken algemeen problematisch is', zegt het bedrijf in een verklaring. Puma overweegt nu maaltijden voor de fabriekswerkers in Huey Chuen te gaan verzorgen. Als je dan flauwvalt word je in ieder geval met volle maag wakker in het ziekenhuis. Ik vermoed dat het verzorgen van maaltijden aanzienlijk goedkoper is dan het aanbrengen van een goed werkende ventilatie, waardoor ook de temperatuur tot een aangenaam niveau daalt. Bij H & M doen ze het wat traditioneler: die is een onderzoek gestart. Daar doen ze voorlopig dus nog helemaal niets.

Mocht je overwegen binnenkort iets aan te schaffen van een van die bedrijven, denk dan ook even aan de hardwerkende Cambodjanen die het allemaal mogelijk maken.
x