donderdag 14 oktober 2010

Neukehhhh!

Fé Toussaint is 16 jaar, zit in 6vwo (het Pantarijn in Wageningen) en schrijft in Trouw elke woensdag over wat leerlingen op school nu eigenlijk bezighoudt. Gisteren schreef ze over 'Oh Oh Cherso', een zogenaamde reality-tv-show, waarnaar op een gegeven moment 1,4 miljoen mensen keken. Fé had nog nooit gekeken en werd daarom in haar omgeving kennelijk een beetje vreemd aangekeken. Dus besteedde ze onlangs het betere deel van een tussenuur aan het doorgronden van de reality-tv-show. De castingtapes baarden me eigenlijk verassend (sic) weinig zorgen – de achterlijke, groffe opmerkingen die mij al zo vaak panisch toe waren gegild door geschokte doch vermaakte vrienden, bleven uit. Maar eenmaal bij aflevering één beland kwam de ware aard van de zorgvuldig op lompheid en stereotypen uitgekozen Hagenezen bovendrijven. "Meer maat meloenen" werden genoemd als eis voor de perfecte vrouw van één van de Haagse mannen en de zowel beruchte als beroemde Barbie kondigde aan wat haar hoofddoel in Chersonissos zou worden: “Neukehhhh!" Na een tijdje was Fé vooral doodsbang een favoriet te krijgen, mezelf in één van de personages te herkennen of - in het ergste geval – zelfs begrip voor het zootje te ontwikkelen.

Dankzij het internet kun je tegenwoordig zo'n beetje elke tv-uitzending zien die je 'gemist' hebt. Ik heb dus hetzelfde gedaan als Fé: ik heb de complete eerste aflevering van 'Oh oh Cherso' gezien en delen van volgende afleveringen. Ik was niet geschokt, want ik denk wel zo ongeveer te weten wat er in onze maatschappij omgaat. Toen ik 17 was zei je 'neuken' alleen bij 'jongens onder elkaar', maar de tijden veranderen. Het ligt helemaal aan mij als ik niet begrijp waarom iemand drie weken lang in een dorp op Kreta verblijft met als hoofddoelen: je dagelijks compleet lam zuipen en met zoveel mogelijk personen zo vaak mogelijk te neuken. Wat ik ook niet begrijp is dat 1,4 miljoen mensen het interessant genoeg vinden om een verslag daarvan te volgen. Worden op die manier plaatsvervangend wensdromen vervuld? Zitten mannen de 'meloenen' op het scherm te vergelijken met de 'mandarijntjes' naast hun op de bank? Zitten vrouwen de sportschool-Hagenezen te vergelijken met die bierbuik die net een nieuw pilsje uit de koelkast heeft gehaald en weer vergeten is te vragen of zij ook nog iets wil?

Ik ben geen cultuurpessimist. Ik bedenk namelijk dat als 1,4 miljoen mensen die platvoerse ongein leuk vinden, ruim 91% van de bevolking rond hetzelfde tijdstip naar iets anders op tv of helemaal niet naar de tv gekeken heeft. Ik ben ook enigszins gerustgesteld. Fé en ik verschillen 55 jaar in leeftijd. Ik zou nog iets ouder kunnen zijn dan haar grootouders. Als zij 'Oh oh Cherso' rotzooi vindt, hoef ik me niet zo heel erg ouderwets te voelen.
x