maandag 27 maart 2017

ZELFVERTROUWEN

Sorry hoor, als de kranten blijven schrijven over een stadion dat vernoemd moet worden naar Johan Cruijff, dan blijf ik er ook over schrijven. Het PAROOL publiceert een brief van een lezer, Bart de Vries. Die schrijft o.a. dat Cruijff eigenlijk heel Amsterdam op de kaart heeft ­gezet en Amsterdammers het zelf­vertrouwen heeft gegeven dat in de provincie zo verafschuwd wordt.

Als geboren Amsterdammer heb ik het idee dat Amsterdam al op de kaart stond lang voordat Cruijff voetbalde, zelfs als voor AFC Ajax bestond. Volgens mij stond Amsterdam al tijdens de Gouden Eeuw duidelijk op de kaart.

Ik heb ook het idee dat het mij niet totaal ontbreekt aan zelfvertrouwen. Ik vermoed zelfs dat ik daar al over beschikte lang voordat ik Johan Cruijff zag voetballen. Ja, ik keek vroeger vrij vaak naar voetballen en ja, ik vond Johan Cruijff echt wel een zeer goed voetballer. Maar prestaties van anderen, op welk terrein dan ook, gaven en geven mij geen zelfvertrouwen. Dat ontleen ik geheel aan mijn eigen prestaties en de waardering die ik daar eventueel voor ontvang. 

Ik kan me voorstellen dat hier en daar in de provincie Amsterdam en de Amsterdammers verafschuwd worden, al denk ik niet dat het iets met Amsterdams zelfvertrouwen te maken heeft. Dat slaat nergens op en de laatste jaren zal die afschuw wel eens vervangen zijn door een hekel aan migranten van middenoosterse, resp. islamitische afkomst, die evenmin ergens op slaat.

Wat ik maar zeggen wil: ik vind het prima dat mensen andere mensen om wat voor reden dan ook bewonderen. Zelfs verafgoden mag van mij. Maar ga er niet direct vanuit dat iederen dat doet, laat staan behoort te doen.