donderdag 3 juni 2010

Eindelijk!

Er is een eind gekomen aan de martelende onzekerheid. Voor de klanten van Albert Heijn was het lange tijd onduidelijk welke WK-gadget ze de komende weken bij hun boodschappen konden verwachten. Gelukkig bericht de Volkskrant daar vandaag over. Ik zag niets in de pletterpetten van Heineken, de Buddies van Coop en de WK Handjes van Digros en ik doe nu eenmaal mijn boodschappen bij AH. Daar kan ik de komende weken consequent weigeren een 'Beesie' aan te nemen. Kinderen die mij vragen of ze mijn 'Beesie' mogen hebben zal ik nors bejegen. Een andere optie zou kunnen zijn: het ding wel aannemen en daarna demonstratief in de prullenbak gooien die bij de balie staat waar ze rookwaren, batterijen etc. verkopen.
X

Genieten

Wat is nu bij uitstek een evenement waar Amsterdammers met elkaar van moeten kunnen genieten? (Onderstreping toegevoegd.) Dat is volgens de Amsterdamse VVD, lees ik in Het Parool, het WK-voetballen. Dus moeten er op pleinen en straten grote tv-schermen geplaatst kunnen worden, waarbij "(...) buurtbewoners, toeristen en andere voetballiefhebbers (...) met een biertje in de hand de wedstrijden via een groot scherm (...) kunnen volgen". Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher heeft het plaatsen van die schermen verboden.

Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer en liberaal tegen de klippen op, maar ik hoop van harte dat Lodewijk, ondanks de schriftelijke vragen die de VVD heeft gesteld, persisteert bij zijn verbod. Horecaondernemers in de hoofdstad mogen wel onder bepaalde voorwaarden televisies buiten plaatsen. Die horecaondernemers hebben in het algemeen niet de kleinst denkbare schermen in huis, dus als ik tijdens dat WK de stad in ga wordt ik toch al tegen wil en dank om de honderd meter met dat voetballen geconfronteerd. Dat is nog tot daar aan toe, maar dan moet ik mij ook nog eens tussen zuipende, joelende, idioot uitgedoste en lallende 'oranjefans' doorworstelen, die mij misschien nog wel een ernstig gebrek aan patriottisme zullen verwijten en mij dat best willen bijbrengen.

Kunnen ze zich bij de Amsterdamse VVD niet voorstellen dat lang niet alle buurtbewoners en toeristen tot een soort mensen behoren die, als ze al van voetbal houden, dat niet zo nodig behoeven te uiten door gezamenlijk met andere verklede, beschilderde en bezopen fanaten naar een wedstrijd te kijken? Wat mij betreft gaan we een periode met veel regen tegemoet.
x