dinsdag 15 november 2016

CONCREET

Dit is Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Op de website www.nctv.nl kun je dit lezen: 'Veiligheid' is de rode draad in zijn loopbaan. Zo was hij onder andere als directeur-generaal Politie belast met de vorming van de nationale politie. Als je het nieuws een beetje volgt, weet je dat de vorming van de nationale politie geen al te groot succes is.

Dick was gisteren weer eens in het nieuws. Dat nieuws volgt hij natuurlijk nauwlettend. Dus was het hem niet ontgaan dat Islamitische Staat in Syrië en Irak behoorlijk in het nauw schijnt te raken. Dat kan betekenen dat Nederlandse IS-strijders het daar verder voor gezien houden en naar huis terug gaan. Er kunnen ook moslimjongeren zijn die niet zijn afgereisd, maar misschien toch hier terroristische aanslagen willen plegen.

Dick ziet geeen reden het dreigingsniveau te verhogen. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er voorbereidingen worden getroffen voor een aanslag. (Onderstreping toegevoegd.)

Geen concrete aanwijzingen voor voorbereidingen, laat staan voor echte aanslagen. Waarom komt Dick steeds vertellen dat er niets veranderd is in het dreigingsniveau? Ik vind dat een portie paniek zaaien, of minstens onnodig ongerustheid veroorzaken. Laat Dick zijn publieke optredens beperken tot die gevallen waarin hij iets concreets te melden heeft. Kan hij daarna lekker gaan coördineren.