dinsdag 30 augustus 2011

Stadscamping

'The Rock' is een negentig meter hoog kantoorgebouw aan de Amsterdamse Zuidas. De Zuidas is een kantorengebied. Er ligt nog een leeg terrein naast The Rock en kennelijk is daar voorlopig nog geen bestemming voor. De Amsterdamse dienst Zuidas heeft daarom een prijsvraag uitgeschreven voor de beste tijdelijke invulling van dat terrein. "And the winner is", las ik in Het Parool: een overdekte stadscamping. Een tijdelijk gebouw met vijf etages zal behalve kampeerders ook een restaurant, een nachtclub en culturele activiteiten huisvesten.

Omdat de Zuidas een kantorengebied is, is er 's avonds en in het weekend geen bal te te beleven. De daar aanwezige horeca moet het hebben van de noeste kantoorwerkers. Oase, een combinatie van kampeerflat, horeca en cultuur, zal de gewenste reuring brengen, zegt prijswinnaar Erik Hehenkamp van Ontwerpers A'dam. En kennelijk vindt de dienst Zuidas dat ook. Er wordt gemikt op nieuw publiek, onder wie buitenlandse toeristen, jongeren en studenten.

Ik weet natuurlijk niets van stadsontwikkeling, horeca, toerisme en cultuur. Toch heb ik zo mijn bedenkingen bij dit plan. Die kampeerflat zullen ze misschien nog wel vol krijgen, want een overnachting zal daar goedkoper zijn dan in een hotel. Maar gaan die 'kampeerders' voor reuring zorgen? Ik betwijfel dat, want die komen niet naar Amsterdam om de Zuidas te bewonderen. Die komen voor de coffeeshops, de Wallen en alles wat de binnenstad aan kunst en cultuur te bieden heeft. Met een paar minuten lopen zijn ze bij een halte van de trams 16, 24 of 5 en binnen de kortste keren zitten ze in het centrum. De in Amsterdam woonachtige jongeren en studenten zie ik ook nog niet direct hun vertier gaan zoeken in de Oase. De VU en het VU Medisch Centrum liggen op een steenworp afstand van de de geplande Oase. Die trekken ook aardig wat mensen, maar 's avonds en in het weekend zorgen die niet voor reuring. Na je studie ga je de stad in en na het ziekenhuisbezoek ga je naar huis en niet gezellig naar de Oase. Let op mijn woorden: die Oase wordt niets.
x