zondag 27 maart 2016

TOEGANKELIJK

Hoe lang blijven de terminals van Schiphol nog vrij toegankelijk nu terroristen in Brussel ongehinderd de vertrekhal konden binnenlopen? Zo begint een artikel in de Volkskrant.

Ga iedereen controleren voordat de vertrekhal betreden kan worden. Zo ontstaan er ophopingen van vertrekkers en wegbrengers aan de buitenkant. Nog altijd aantrekkelijke doelwitten voor terrorristen. Gaan we dan hetzelfde doen bij alle grote stations? Bij terminals van cruiseschepen? Bij concertzalen? Dan moeten we ook maar bij de toegangen tot de grote winkelcentra gaan controleren.

Als je even doordenkt, ga je Geert Wilders gelijk geven: we moeten onze grenzen sluiten. Je komt ons land pas in, als je een geldig identiteitsbewijs kunt tonen en bereid bent je te laten fouilleren. Of is het toch beter de Europese buitengrenzen 'hermetisch' af te sluiten? Bedenk wel dat alle vliegvelden, waar internationaal vliegverkeer aankomt en vertrekt een stukje buitengrens is. Onze kustlijn is dat ook.

We moeten elkaar natuurlijk niets wijsmaken: we kunnen onze grenzen niet 'hermetisch' afsluiten. Een beetje terrorist weet altijd wel ergens een gaatje te vinden. En ook mensen met een Nederlands paspoort of identiteitsbewijs kunnen terrorist worden. Geloof jij echt dat onze veiligheidsdiensten veel beter zijn dan de Belgische? Zullen we maar, voor alle zekerheid, de noodtoestand uitroepen en het dreigingsniveau verhogen naar 'kritiek'? Dan moeten we nog wel een paar honderd miljoen euro extra gaan besteden aan de politie en andere veiligheidsdiensten. We waren net zo lekker aan het bezuinigen.