donderdag 27 augustus 2020

BOOGALOO

Boogaloo??? Nee, ik had er ook nog mooi van gehoord of erover gelezen. Ik kwam deze term tegen in een artikel in de Volkskrant. Het gaat hier om een extreem rechtse beweging, die anti-overheid is en vóór privé wapenbezit. Een tweede burgeroorlog zouden ze niet uit de weg gaan. Hier lees je er meer over.

Het artikel in de Volkskrant gaat over de toespraak die vicepresident Pence hield voor het congres van de Republikeinse partij. Hij prees ‘de mannen en vrouwen in uniform’, die ‘elke dag hun leven op het spel zetten’, en noemde één naam in het bijzonder. Dave Patrick Underwood, een agent van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, die ‘werd doodgeschoten tijdens de rellen in Oakland, Californië’.

Wat Pence er niet bij zei, is dat voor die moord iemand is opgepakt die ervan wordt verdacht aanhanger te zijn van de rechts-extremistische Boogaloo-beweging. Pence weet natuurlijk best wie van de moord verdacht wordt. Hij weet ook dat hij, door dat niet te zeggen, de Black Lives Matter beweging verdacht maakt. Dat is immers de beweging waar zijn luisteraars aan denken als hij spreekt over ‘de rellen in Oakland’.

Het zegt iets over het niveau waarop de Amerikaanse verkiezingsstrijd zich beweegt. De Republikeinen hoeven overigens niet te te debatteren over een verkiezingsprogramma. Dat is er niet. In een ander artikel schrijft de Volkskrant dat dit zal worden teruggebracht tot ‘de enthousiaste steun voor de ‘America First’-agenda van de president’. Je zou kunnen zeggen dat het verkiezingsprogramma bestaat uit de verzamelde tweets van Trump.

Het tweede artikel gaat over de blanke vrouwen in de overwegend blanke (en rijke) voorsteden. Dit is zo'n buitenwijk.Vaak staat er een muur omheen.

Zijn het deze witte, bemiddelde dames (suburban housewives) bij wie Trump zijn winst haalt?

Trump heeft onlangs een maatregel van zijn voorganger Obama ingetrokken die ertoe zou moeten leiden dat er meer zwarte Amerikanen in die buitenwijken gingen wonen. Het artikel beschrijft zo'n suburban housewife. Ze draagt een T-shirt met een Amerikaanse vlag erop, en de silhouetten van twee AR-15’s aan weerszijden van een crucifix met de woorden God, Guns en Trump. Dit is een AR-15:
In de stad Kenosha, waar onlangs een zwarte man zeven politiekogels in zijn rug kreeg, zijn inmiddels blanke gewapende burgerwachten gevormd. Die komen de politie een handje helpen. Ze hebben al twee mensen doodgeschoten. Als dat schieten van die politieman al gerechtvaardigd zou zijn, zou één kogel toch voldoende moeten zijn.

Boven weer een ander artikel in de Volkskrant staat deze vraag:
Zijn VS bij ‘code geel’ wel echt onveilig?
Het gaat hier niet om corona, maar om terrorisme. De kans op terrorisme is "verhoogd". Afgaande op wat ik hierboven beschreef zou ons Ministerie van buitenlandse zaken kunnen overwegen de VS code oranje te geven: de VS alleen bezoeken als het strikt noodzakelijk is.