vrijdag 4 maart 2016

PINDAKAAS

Schepen verwelken en rozen vergaan, maar de detailhandel blijft altijd bestaan. Er komen wel wat winkelpanden leeg te staan, maar wie wat bijzonders weet te brengen heeft voor je het weet een bloeiend bedrijf. Zo zal er binnenkort, las ik in Het PAROOL, in de Amsterdamse Czaar Peterstraat een winkel open gaan, waar je uitsluitend pindakaas kunt kopen. (Ik zie de hipsters al in rijen voor de deur staan.)

In de winkel zijn straks ongeveer tien variaties zelfgemalen pindakaas te koop. Zo komt er een variant zeezout-karamel, kokos en rozijn-venkel. Er wordt volgens Vos zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische ingrediënten.

De winkelier is een fervent liefhebber van pindakaas. "Ik ben opgegroeid op de boerderij en at altijd al grote hoeveelheden boterhammen met pindakaas. Dat wordt op een gegeven moment een beetje saai omdat er weinig variaties pindakaas zijn."

Ik heb, zou je kunnen zeggen, de pindakaas een jaar of twee geleden 'herontdekt'. Ik eet dus vrij vaak een boterkam of cracker met pindakaas. Ik zal toch niet naar die winkel gaan, want zoveel behoefte heb ik nu ook weer niet aan al die variaties. Ik houd niet van de combinatie zoet-zout en van venkel houd ik helemaal niet. Net als in mijn jonge jaren combineer ik pindakaas altijd met sambal. Sambal maak ik tegenwoordig zelf, fluitje van een cent.

Ik vermoedde dat zelf pindakaas maken ook niet moeilijk kon zijn en even googelen bevestigde dat. Je hebt dan pindakaas zonder de suikers die de voedselindustrie er aan toe meent te moeten voegen. Ik las ergens 27 gram suiker per 100 graam pindakaas, maar zo erg hoeft het ook niet te zijn. De pindakaas van Calvé die ik nu gebruik bevat 6,4 gram suiker per 100 gram pindakaas.

Vandaag ga ik pindakaas en sambal maken.