vrijdag 16 december 2011

Kerst

Nee, ik ga het niet weer hebben over mijn manier van het 'vieren' van het het Kerstfeest. Uit een artikel in Trouw leer ik dat kerken hier tegenwoordig op eigentijdse manier mee omgaan. Kijk maar eens naar deze poster. 'Hoe het je het ook aankleedt, kerstmis begint bij Christus.' (...) In haar korte jurkje oogt Maria iets minder degelijk dan we van haar gewend zijn. Deze, van een Nieuw-Zeelandse kerk, is ook wel aardig:
Maria schrikt zich een hoedje van een de uitslag van een zwangerschapstest. Die kerk kent kennelijk de Bijbel niet zo goed, want daarin wordt immers beweerd dat de engel Gabriël persoonlijk Maria kwam vertellen dat ze zwanger zou worden. Zo verrassend was het dus niet.

Op zich is het natuurlijk wel aardig dat kerken op moderne wijze hun best doen de mensen duidelijk te maken dat de achterliggende gedachte van Kerst niet is  zoveel mogelijk geld uitgeven aan eten en cadeautjes.  In een of ander tv-programma zag ik een kerstman, die zich voortbewoog in een door rendieren getrokken arrenslee op wieltjes. Als we zo doorgaan kunnen we over een paar jaar op de eerste dag van de Advent via de tv getuige zijn van de officiële intocht van die Amerikaanse vetzak. Meer fundamentalistische christenen zullen daar bezwaar tegen maken, want de Advent begint op een zondag. 

Wat mij betreft valt de Kerst dit jaar wel gunstig. Tweede Kerstdag immers valt op maandag, AH is dan gewoon open en ik hoef dus op zaterdag niet voor twee dagen eten in huis te halen. Dit jaar zal ik waarschijnlijk toch geen boerenkool met worst eten op Eerste Kerstdag. A.s. zondag ga ik met mijn zussen en schoonzus door mij gemaakte snert eten. Omdat ik toch mijn complete pannenset moest vernieuwen, heb ik een zeer grote pan aangeschaft, waarin ik zeer veel snert kan maken. Ik zal zeker iets overhouden om in te vriezen. Vandaag wordt de snert al gemaakt, want morgen heb ik daar geen tijd voor. Dan ga ik weer eens naar Den Haag, waar een voormalig collega een borrel geeft t.g.v. zijn pensionering. Van de gelegenheid maak ik gebruik om met een Haagse vriend iets te gaan eten in een restaurant, waar we uitzicht hebben op het gebouw waarin we ooit, meer dan dertig jaar geleden collega's waren.
x