zondag 3 mei 2015

MURPHY

De tekst onder de streep heb ik gistermiddag al getypt. Toen veranderde er iets. Rond vijf uur arriveerde, op mijn verzoek, een huisarts. Rond zes uur kwam er een ambualance die mij naar het BovenIJ ziekenhuis bracht. Er werd bloed geprikt, thoraxfoto's en een ECG gemaakt. Dat ik mijn ribben gekneusd had wist ik al, maar in een ervan bleek ook een breukje te zijn. Maar was ook iets ernstigers aan de hand: weer een longontsteking. Ik blijf hier nog wel enkele dagen. Wellicht schrijf ik hier af en toe iets, maar reken er niet op.
------------------------------------------
Murphy's law: wat fout kan gaan, gaat ook fout. Mijn reis naar Lochem liet ik regelen door Valys, dat deed ik on line. Ik zou dinsdagochtend om 07:78 uur opgehaald worden door de taxi die me naar Amsterdan Centraal zou brengen. Valys zou ook regelen of dat NS mij en mijn scootmobiel in de trein(en) zou brengen. Van Zutphen zou een taxi mij naar Lochem brengen.

Om 08:15 uur was er nog geen taxi. Ik belde Valys. Daar wisten ze niets van mijn on line regeling. Dus maar nieuwe afspraken gemaakt. Ik kwam ruim optijd op Centraal voorde Intercity van even naar half elf. Maar: er was een seinstoring  tussen Amsterdam en Utrecht. Alleen de Intercity's naar Maastricht reden. Ik kon mee met die van 11:08 uur en bereikte zonder verder oponthoud Zutphen.

Ik zag een taxi staan en reed daar op af. Ik reed van de stoep af met een forse klap en prompt stond mij scootmobiel stil en kwam niet meer op gang. Die taxi wachtte overigens niet op mij. Ik belde de pechhulp van de ANWB. Over een uurtje zou de Wegenwacht komen. Ik belde de taxi af en zei dat ik weer zou bellen als mijn scootmobiel weer functioneerde. Dat deed hij na ruim een uur. Er was een stekkertje los geschoten.

Ik moest weer een uurtje wachten op de taxi en had de tijd om een broodje te eten. Uiteindelijk arriveerde ik om 16:15 op het bungalowpark waar ik om 10:45 uur had willen arriveren. Jan, Jan en Jan waren er inmiddels al en ook bier en wijn. Het bungalow park beschikt (bleek al gauw) over een uitstekend restaurant, waar we ook de tweede andere avonden gegeten hebben. Mijn gehuurde elektrische fiets was 's ochtends al bezorgd.

Woensdachtochten zouden wij naar Zutphen fietsen. Om het bungalowpark te verlaten moesten we met de fiets om een slagboom heen rijden:
Let ook op dat rekje dat het fietspaadje nog wat versmalde. Ik ben het rijden op een elektrische fiets wel gewend, maar ze reageren niet allemaal op dezelfde manier op het handelen van de berijder. Dat leidde tot mijn val waarbij ik met mijn borstkas op dat rijtje stenen terecht kwam. Het was allemaal wat gevoelig, maar ik fietste dapper mee met mijn reisgenoten. Zo af en toe stopten we bij een kruispunt om de juiste route te bepalen. Elke keer als we weer startten, bleken de gevoeligheid van mijn ribbenkast en de daar ervaren pijn toegenomen.

Bij de lunch in Zutphen besloot ik dat het niet verantwoord was terug te fietsen naar Lochem. Ik nam een taxi. Jan en Jan gingen later de fiets met een auto halen.

De volgende dag (donderdag) fietste ik niet mee, maar heb ik gelezen. De daaraan vooraf gaande nacht had ik tot mijn verwondering nog redelijk goed geslapen. De laatste nacht niet. Ik verliet mijn bed om 03:30 uur en heb aan tafel zitten lezen. Ik had al besloten niet met de trein terug te gaan, maar de gehele weg naar huis met de taxi van Valys af te leggen (voor de billijke prijs van 14 euro's).

De nacht van vrijdag op zaterdag heb ik niet in bed gelegen. Ik heb zo goed en zo kwaad als het ging in een stoel zitten slapen. Maar niet lang. Om 02:00 uur heb ik de huisartsenpost gebeld, met de vraag wat ik het beste kon doen. Er kwam een huisarts die nog wat veranderingen in mijn (pijnstillende) medicatie voorstelde. De benodigde pillen had ik al in huis. En gelukkig heb ik ook nog mantelzorgende zussen.

Was dat verblijf in Lochem nu teleurstellend? Absoluut niet. Jan schreef  in een mailtje: "het was ondanks Evert's malheur toch weer een genoeglijk samenzijn." Waarop Jan reageerde met "Dit genoeglijk samenzijn kan ik bevestigen." Ik ben het geheel met hen eens.