maandag 15 september 2008

Trainer

Louis van Gaal is een groot (voetbal)trainer voor het aangezicht des Heren. Dat schijnen tenminste veel voetbalkenners, waaronder Louis zelf, te denken. Vorig seizoen zou AZ wel even kampioen van Nederland worden. Het eindigde op de elfde plaats met minder doelpunten vóór dan tegen.

In het nieuwe seizoen is AZ ook niet echt goed van start gegaan: het heeft nul punten uit twee wedstrijden, één doelpunt vóór en vijf tegen. Na een wedstrijd worden de trainers altijd in de gelegenheid gesteld hun mening over de wedstrijd en over het spel van de eigen ploeg en die van de tegenstrevers te geven, dus ook afgelopen zaterdag toen AZ speelde tegen ADO Den Haag, dat vorig jaar nog in de eerste divisie speelde. AZ verloor met 3 - 0. Duidelijke cijfers volgens mij. Wat was het oordeel van Louis, volgens de Volkskrant? 'Dit was onze beste wedstrijd van het afgelopen half jaar’, prees de trainer zijn ploeg. Vooral in de eerste helft speelden we erg goed.'

Ik ben geen groot voetbalkenner. Ik heb niet de hele wedstrijd gezien, maar een samenvatting. Ik heb het afgelopen half jaar niet eens alle samengevatte wedstrijden gezien, maar als die van zaterdag de beste was, begrijp ik iets beter waarom AZ op de elfde plaats is geëindigd.

Als ik een fanatiek AZ-supporter zou zijn, quod non, zou ik me zo langzamerhand zorgen gaan maken over het vervolg van het seizoen. Immers, een ploeg kan niet elke week 'erg goed' spelen. In die situatie verliezen ze al van een debutant. Wat wordt de uitslag als ze net een mindere dag hebben als ze tegen PSV of NAC moeten spelen? Dat wordt een 'korfbaluitslag'!

Als ik Dirk Scheringa was, zou ik het wel weten. (Dirk is de eigenaar van AZ, dus Louis is ook een beetje van hem.) Ik zou een klein deel van mijn vermogen van 725.000.000 euro (volgens de Quote 500 van 2007) afzonderen en zeggen: "Louis, dit is allemaal voor jou, maar dan moet je me één ding beloven: ga een andere club erg goed laten spelen. Voorbeeldje? PSV is al weer vaak genoeg kampioen geweest."