maandag 1 juni 2020

KNIELEN

Je ziet het nog wel eens in eigentijdse films, ik zag het in ieder geval nog vrij recent: een (meestal) jonge man knielt voor zijn vrouwelijke metgezel, opent een klein doosje, waarin zich een ring bevindt en vraagt haar of ze met hem wil trouwen. De tranen stromen over haar wangen terwijl ze "Ja" zegt. Vervolgens ging de jongeman zijn aanstaande schoonvader om haar hand vragen.  Zoals ik aanduidde heb ik het niet over historische kostuumdrama's, maar over recente uitgebrachte films of series. Ik denk dan altijd: komt dit soort gebeurtenissen in het moderne leven echt nog steeds voor?

Boukje en ik zijn 52 jaar geleden getrouwd. Wij vonden toen al het instituut huwelijk behoorlijk achterhaald, laat staan die rare gewoonten daaromheen. We kenden elkaar zo'n acht, negen maanden en lagen gezellig in Boukjes éénpersoonsbed te babbelen over life, the universe and everything. Hoe we er precies op kwamen weet ik uiteraard niet meer, maar op een gegeven moment waren we het erover eens dat we best nog een behoorlijke tijd op de ingeslagen weg wilden doorgaan. Het is best handig om dan wederzijdse rechten plichten te regelen. Dat kan toen ook wel met een samenlevingscontract, maar gewoon even langs de burgerlijke stand was wel zo eenvoudig. Bovendien kwamen Boukje en ik beide uit een religieus conservatieve omgeving, Boukje katholiek, ik gereformeerd. We hadden het geloof allang overboord gegooid, maar vonden het ook weer niet zo nodig om mijn moeder en haar ouders te confronteren met een zoon en dochter die gingen 'hokken', zoals ongehuwd samenwonen toen nog vaak genoemd werd.

We hebben elkaar niet beloofd bij elkaar et blijven "tot de dood ons scheidt". Helaas liep het wel daarop uit.

PS

Het voorgaande schreef ik gistermiddag. Gisteravond zag ik de laatste minuten van 'Dragons' Den' (een programma waar ik nooit naar kijk). Een jongeman  met zo'n klein doosje knielde en opende het. Hierdoor werden een cameraatje  en recordertje  geactiveerd. Zo kon de daaropvolgende romantische scene vastgelegd worden en via de sociale media gedeeld worden. Komt de romantiek weer terug?