woensdag 22 juli 2015

YOGA

Over het Amsterdamse IJ gaan diverse veren. Een daarvan is het Distelwegveer. Dat wordt, las ik in Het PAROOL weinig gebruikt. Dat is niet zo vreemd, want het vaart sowieso niet op zater-, zon- en feestdagen. Als het veer wel vaart is de freqentie niet buitengewoon hoog: maximaal drie keer per uur en na half acht 's avonds vaart het helemaal niet meer.

De aanlegplaatsen van het Distelwegveer liggen enigszins 'buiten de route' voor de meeste mensen die zich te voet of per (brom)fiets van de ene kant van het IJ naar de andere kant willen begeven. Zie de route hieronder.
Het GVB en het stadsdeel Noord willen het Distelwegverkeer opstoten in de vaart van het Amsterdamse volk. Bij het stadsdeel Noord weten ze echt wel waarom het veer weinig gebuikt wordt. Merel Kokhuis van het stadsdeel merkt op: 'Het is een beetje een kip-en-ei-verhaal: zolang het veer weinig gebruikt wordt, gaat hij ook niet vaker varen. Maar doordat hij zo weinig vaart, nemen mensen liever een andere pont en wordt hij dus niet vaak gebruikt.'

Wordt er dus besloten dat er meer gevaren wordt? Nee, GVB en stadsdeel Noord komen met een creatieve oplossing: Het GVB, stadsdeel Noord en Yogaschool Noord slaan de handen ineen om het weinig populaire Distelwegveer onder de aandacht te brengen. Volgende week donderdag worden reizigers op de pont getrakteerd op een gratis yogales. (...) Er volgen meer lessen, maar de datums daarvoor zijn nog niet geprikt.

Ik vermoed dat de enige die beter wordt van dit plan Yogaschool Noord is. Die zal die lessen immers niet voor niets geven en krijgt zo ook nog de gelegenheid gratis nieuwe cursisten te werven. Ik vrees dat yoga nog altijd niet zo populair is dat mensen voor een gratis lesje van enkele minuten een andere pont gaan nemen. Openbaar vervoer wordt voldoende gebruikt als het voldoende wordt aangeboden.