vrijdag 18 oktober 2013

Aandacht

Het PAROOL schrijft: Volgens de KNSB past dit initiatief in het streven om de schaatssport meer onder de aandacht te brengen. 'Dit initiatief' is het plan om volgend voorjaar in het Olympisch stadion een (tijdelijke) schaatsbaan aan te leggen waarop dan de Nederlandse schaatskampioenschappen verreden zullen worden.

Tijdens de wedstrijddagen kunnen zo'n 15.000 toeschouwers het stadion in. Dat is zo'n 5000 meer dan in het huidige Thialf stadion in Heerenveen. Ja, dan mag je wel zeggen dat de schaatssport daardoor 'meer onder de aandacht' wordt gebracht.

Ik volg het schaatsen al enkele decennia. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat er nog uitsluitend niet-overdekte banen waren. Die hadden als nadeel dat als  het weer halverwege de wedstrijd omsloeg de schaatsers niet onder gelijke omstandigheden reden, waardoor de uiteindelijke winnaar niet noodzalijkerwijze ook de beste schaatser van dat moment was.

Met de schaatsbaan in het Olympisch Stadion komt de droom uit van Rintje Ritsma, één van de initiatiefnemers. Ritsma was een voortreffelijk all round schaatser die op alle niveaus, nationaal, Europees en wereld, diverse malen kampioen werd. Maar hier heeft de nostalgie gewonnen van de liefde voor het schaatsen. De nationale kampioenschappen worden volgend jaar gehouden ná de Olympische winterspelen, van 28 februari t/m 2 maart. Die zullen toch al aanvoelen als mosterd na de maaltijd. Rond die datum zou het kunnen sneeuwen of regenen en/of zeer koud kunnen zijn. Geen gelijke omstandigheden voor de schaatsers en geen pretje voor de toeschouwers. Die zullen het liever op thuis op de buis zien. Veel dichter kun je het niet onder de aandacht brengen.
x