woensdag 8 juni 2011

Geluk

Het zou natuurlijk prachtig zijn als ieder mens gelukkig is. Helaas schijnt dat niet altijd te lukken. "Wat maakt je gelukkig? Is geluk voor iedereen weggelegd? Kun je gelukkig zijn leren?" Dat zijn de prangende vragen die ze zich bij de TROS gesteld hebben. Daar heeft de TROS het niet bij gelaten. Die vragen schreeuwen immers om antwoorden. En die antwoorden wil de TROS met ons delen via de programmaserie 'Op zoek naar geluk'.

Dus de TROS is op zoek gegaan naar geestelijke leidspersonen die daar al eens flink over hebben nagedacht? Nee, zo werkt dat niet! De TROS heeft een aantal BN'ers bij elkaar gescharreld. Ik noem "Danny & Jenny de Munk, Jan & Monique des Bouvrie en Bastiaan en Tooske Ragas. We gaan samen met Nina en Pieter Storms op zoek naar wat hen gelukkig maakt." Ik durf nu al te zeggen dat Nina Brink, die een aardige grijpstuiver bij elkaar gescharreld heeft, zal zeggen dat geld haar niet gelukkig maakt.

OK, ik acht het theoretisch niet uitgesloten dat er ergens BN'ers rondlopen die mij enig inzicht zouden kunnen geven in de manier waarop ik gelukkig kan worden. Dus de TROS heeft die mensen thuis opgezocht en ze hun formule voor succes laten uitleggen? Nee, zo werkt dat ook niet. De TROS heeft die mensen eerst helemaal naar Bali gesleept. "Alle BN'ers brengen een bezoek aan een goeroe die antwoord probeert te geven op hun levensvragen." Nu moeten ze bij de publieke omroep flink bezuinigen. Zou het nou niet goedkoper geweest zijn die goeroe naar Nederland te halen? Ik ga er tenminste vanuit dat die BN'ers niet hun eigen reis- en verblijfskosten hebben betaald. Los daarvan denk ik dat er uit de zeventiger jaren hier in Nederland voldoende goeroes zijn overgebleven die dezelfde wazige prietpraat verkopen die de Balinese goeroe te berde kan brengen.

De serie "levert mooie, grappige maar vooral emotionele tv-momenten op." Ik dacht eigenlijk dat we zo langzamerhand in ruime mate voorzien werden van emo-tv. En eerlijk gezegd interesseert het me geen hout of Jan des Bouvrie en Nina Brink en hun respectieve partners gelukkig zijn of niet. Als ze toch ongelukkig zijn, moeten ze maar bedenken dat je beter met veel geld dan zonder geld ongelukkig kunt zijn.

En voorts ben ik van mening dat als we nou eens alle shitprogramma's achterwege laten, we aan één publieke zender ruim voldoende hebben. Is die bezuiniging ook weer geregeld.
x