woensdag 23 juli 2014

Waanzin

Tijdens de 'briefing' van de Tweede Kamer over de gebeurtenissen rond de MH17 vroeg de vertegennwoordiger van de PVV om het sturen van militairen naar het gebied waar het vliegtuig was neergestort. Hij was zeker niet de enige Nederlander die dat een goed idee zou vinden.  Toen een ander deel van Oekraïne, de Krim, door Rusland bezet werd, heb ik dat soort geluiden niet gehoord, maae ja, daar waren ook geen Nederlanders bij betrokken.

Op de Krim is eerder oorlog gevoerd, halverwege de 19e eeuw, tussen Rusland en een coalitie van o.a. Frankrijk, Engeland en het Ottomaanse rijk. De bekendste persoon uit die oorlog is Florence Nightingale die op, voor die tijd, moderne wijze aaandacht schonk aan de verpleging van gewonde soldaten.

Eén gebeurtenis uit die oorlog is beschreven door Alfred Lord Tennyson in zijn gedicht 'The Charge of the Light Brigade', de beschrijving van een militaire actie (Into the valley of Death Rode the six hundred.) die verkeerd gepland was (Some one had blunder'd), maar desondanks werd doorgezet. Het is een beschrijving van de waanzin van de oorlog, elke oorlog, waarin jonge mensen worden  uitgestuurd om dingen te doen die ze uit zichzelf nooit zouden doen, maar, zoals Tennyson schreef:
Theirs not to reason why,
Theirs but to do & die.

Into the jaws of Death,
Into the mouth of Hell
Rode the six hundred.

Iets om over na de te denken tijdens de minuut stilte vanmiddag rond vier uur.