vrijdag 14 september 2012

Meerderheid

Iedereen schijnt het er wel over eens te zijn dat VVD en PvdA samen in een nieuw kabinet gaan zitten. In de Tweede Kamer hebben ze daarvoor  voldoende meerderheid (80 tegen 70). Maar dan wordt er weer geroepen dat ze in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben (30 van de 70). Het huidige kabinet had ook geen meerderheid in de Eerste Kamer, maar dat heeft geen problemen opgeleverd. Daar was altijd wel een meerderheid te vinden.Ook bij een VVD/PVDA-kabinet zal er in de Eerste Kamer altijd wel een gedoogpartner te vinden zijn. Dat zal niet zo moeilijk zijn als PvdA en VVD tot overeenstemming komen, want dan zitten ze al behoorlijk in het midden.

De VVD-stemmers zullen het niet leuk vinden, maar er zal iets gedaan worden aan de hypotheekrenteaftrek.  De PvdA-stemmers zullen het niet leuk vinden, maar de eigen bijdrage in de zorg zal weer iets verhoogd worden.

We krijgen nu een 'formatie nieuwe stijl' en wat is het eerste wat Mark Rutte doet? Hij kondigt een 'radiostilte' af. 'We' hebben hem aan een meerderheid geholpen, maar verder mogen we ons nergens mee bemoeien. We mogen zelfs niet weten waarover gepraat wordt en wie daarbij wat zegt. Dat is 'transparantie nieuwe stijl'. Tijdens dat Catshuisoverleg in het voorjaar was er ook voortdurend radiostilte. Dat heeft tot een mooie breuk geleid. Daarna wisten vijf partijen in twee dagen een akkoord te sluiten. Er zijn dus mogelijkheden genoeg. Misschien kunnen ze deze keer beter met zo'n vijfpartijenoverleg beginnen.
x