zaterdag 23 maart 2019

DEMOCRATIE

Eén van de dingen waarvoor de grootste partij van ons land, het Forum voor Democratie (FvD), zich sterk wil gaan maken is DIRECTE DEMOCRATIE, door:
  1. Bindende referenda en volksinitiatieven naar Zwitsers model
  2. Gekozen burgemeesters
  3. e-Democracy

Volgens de FvD doen de gevestigde partijen (het kartel) allang niet meer wat 'wij' willen. Ze luisteren niet naar ons. Wat wij daarmee bedoelen is: ze doen niet wat ik wil. Dat zou je dus kunnen  verbeteren door het houden van bindende referenda.

Het is een uitdrukking die ik al in mijn jeugd voor het eerste hoorde: "democratie is de dictatuur van de helft plus één". In Engeland werd een referendum gehouden over de vraag of het land al of  niet de EU zou moeten verlaten. Een kleine meerderheid (51,9%) was vóór. Hebben al die voorstemmers alle financieel/economische, bestuurlijk en politieke consequenties van de Brexit ruimschoots overwogen? Ik denk dat de keuze vaak langs simpeler lijnen is verlopen. Veel Britten hebben überhaupt nooit iets met  het Continent gehad. Dus: dat Continent neemt ons al die geweldige, typisch Britse eigenschappen af. Dat pikken we niet meer! Mag de grote minderheid die tegen de Brexit was nu zeggen dat er niet naar hen geluisterd is?

Die gekozen burgemeester ligt ook niet zo makkelijk. De huidige burgemeester is vooral een bestuurder. Een gekozen burgemeester is een politicus. Wat gaat er gebeuren als het programma waarop de burgemeester gekozen is niet overeenstemt met het programma dat de nieuwe wethouders willen uitvoeren?

En wat is nu weer e-democracy? De mensen zoveel mogelijk online betrekken bij de zaken die hen raken. Binnenkort lanceren we op onze website het ‘democratie dashboard'. (...) Dit is een online applicatie waar Nederlandse kiezers online acties, petities en crowdfundings kunnen starten en ondersteunen, en zich bovendien zelf kunnen gaan organiseren en kandideren voor publieke functies.

Ik zou het natuurlijk niet moeten doen, maar ik zou Thierry even willen waarschuwen. De meeste mensen houden niet van lange stukken schrijven. Ze houden het liever kort. Dat zijn ze gewend op  Facebook en Twitter. Ze willen ook graag direct en kort reageren op de ideeën die anderen naar voren brengen. Voor je het weet wordt het 'democratie dashboard' een kopie van geenstijl.nl.