zondag 16 februari 2014

Trots

Waar gaat het om bij de Olympische Spelen? Om (de prestaties van) de sporters, toch? Nou, nee, dat zie je helemaal verkeerd. In Sotsji en aanpalende slikken en zompen is het nog warmer dan hier. Bij mijn favoriete sport, schaatsen, hebben ze daar gelukkig geen last van, want dat vindt toch niet in de buitenlucht plaats. Maar dankzij het warme weer ligt de skipiste in de bergen er niet helemaal ideaal bij. Er werd voor gepleit het tijdstip van de Super G te vervroegen. Dan zou de sneeuw wat beter zijn dan op het geplande tijdstip. Maar dat kon niet want daar hadden de tv-maatschappijen geen rekening mee gehouden en hun uitzendingen worden (financieel) mogelijk gemaakt door sponsors en die kunnen niet hebben dat de kijkers nog op één oor liggen als de afdaling van start gaat. Nu konden ze er getuige van zijn dat de ene na de andere skister viel of buiten de baan terecht kwam. Die hadden vier jaar lang naar die afdaling toegewerkt, maar dat maakte natuurlijk niets uit in vergelijking met de financiële belangen van de sponsors.

Nu heb ik ook weer niet al te veel medelijden met de sporters, want die ontvangen veelal van hun sponsors ook een bedrag dat ruim boven het gemiddelde inkomen ligt in het land waar ze vandaan komen en dat ze met zo veel trots vertegenwoordigen. Dankzij hun kunnen wij, de kijkers, ons af en toe ook een beetje trots voelen.

Topsporters vertegenwoordig allang geen land meer, ze vertegenwoordigen  een bedrijf. Als Sven Kramer of Ireen Wüst weer een gouden medaille wint, hoef je je pas trots te voelen als je een verzekering bij TVM hebt afgesloten. TVM immers, niet de KNSB, of NOC/NSF, heeft hun prestaties mogelijk gemaakt. En 'beslist.nl' heeft er mede voor gezorgd dat de NOS het allemaal kan laten zien.
x