vrijdag 21 juni 2013

Sloebers

Met ingang van 1 januari 2014 mogen Roemenen en Bulgaren hier gewoon komen werken en natuurlijk zien veel mensen de bui al hangen. Die mensen zijn blij met elk salaris dat ze hier geboden wordt en dus verdringen ze de veel duurdere Nederlanders van de arbeidsmarkt. En er zijn al zo veel werkloze Nederlanders. 

Moeten we dat die Roemenen en Bulgaren kwalijk nemen? Volgens mij ligt het wat anders. Er zijn voldoende louche types die via uitzendbureau-achtige constructies de Oost-Europeanen hier naartoe halen. Er zijn voldoende Nederlandse werkgevers die maar wat graag mensen in dienst nemen aan wie ze niet het Nederlandse minimumloon hoeven te betalen. Die Roemenen en Bulgaren vinden immers alles best wat boven de 160 euro per maand (het minimumloon in hun eigen land) ligt.

In Trouw las ik: Nederland gaat de samenwerking met Roemenië en Bulgarije versterken om schijnconstructies en malafide werkgevers aan te pakken en daarmee uitbuiting van werknemers tegen te gaan. Dat is natuurlijk een mooi streven, maar je kunt geen wet of verdrag bedenken die niet ontdoken, of gewoon gesaboteerd, kan worden door goed verdienende burgers die nog wat meer willen verdienen door arme sloebers  uit te buiten, En er zijn altijd wel politici en brave burgers te vinden die de schuld bij die arme sloebers zullen leggen.
X