maandag 14 december 2015

SAMEN

Ik ben al zo oud dat ik nog heb meegemaakt dat de tv voor het grote publiet in ons land geïntroduceerd werd. In die begintijd, herinner ik mij, werd het als 'not done' beschouwd de tv 'aan' te laten staan als je bezoek had, tenzij dat bezoek kwam om samen met jou naar een bepaald programma te kijken.

Bij de NPO roepen ze de afgelopen dagen voortdurend: Kerst vieren we samen. Ik vrees dat ze daarmee bedoelen: 'Met de Kerst kijken we met de hele familie naar de tv.' Ik zal zoals bekend en gebruikelijk de kerstdagen in mijn eentje doorbrengen. Ik kan dus desgewenst naar hartelust tv kijken. Maar ja, de omroepen brengen vooral 'familieprogramma's', een en al gezelligheid en oubolligheid. 'Heel Holland Bakt Kerst' is daar het ultieme voorbeeld van.

Ik ben geen uitgesproken gezelligheidsmens en de gezelligheid die de tv brengt kan me helemaal gestolen worden. Ik heb gelukkig nog aardig wat te lezen in huis. Als ik even niet wil lezen kan ik nog naar iets kijken wat ik de afgelopen dagen van de tv heb opgenomen. Er is ook nog Netflix en My Prime van Ziggo die een ruim aanbod aan niet-gezellige films en series hebben, zonder storende commercials tussendoor. Ik kom de kerstdagen wel weer door.