dinsdag 23 juni 2009

OV-chipkaart

Afgelopen zondag schreef ik hier over mijn eerste ervaringen met de OV-chipkaart. Inmiddels is het veel 'leuker' geworden. Op de website van de OV-chipkaart had ik gezien dat je online je kaart met 10 of 20 euro kunt opwaarderen. Je betaalt dan via 'Ideal', dus een overschrijving van de eigen bankrekening. Dat heb ik gisteren gedaan. Waar ik geen rekening mee gehouden had was dat je daarna nog naar een oplaadpunt moet gaan, waar het saldo op je kaart daadwerkelijk verhoogd wordt. Aan de hand van je postcode kun je op die website naar het dichtsbijzijnde oplaadpunt zoeken. Er bleek er een te zitten op vijf minuten lopen van mijn huis, een 'Primera'-winkel. Daar stond inderdaad een indrukwekkend apparaat, maar helaas: daar kon het nog niet. Geen nood. Ik heb tijd zat en ging dus naar het metrostation bij Amsterdam Centraal. Ik stond wat rond te kijken daar en een behulpzame GVB-er vroeg of hij me kon helpen. Hij vertelde dus dat het niet bij die automaten kon, maar wel bij de dame die enkele meters daar vandaan achter haar balie zat. De dame keek mij schuldbewust aan: bij haar kon het ook niet. Volgens haar kon het alleen bij (metro)station Bijlmer. Dat is ongeveer 2 mijl op veertien, dus ik ging mij beraden achter een cappuccino op het terras van het Noord-Zuid-Hollands Koffiehuis.

Thuisgekomen belde ik met Trans Link Systems BV. Dat is de organisatie die verantwoordelijk is voor de OV-chipkaart. Hierin werken de vijf grootste OV-bedrijven samen. Ik legde mijn probleem uit, maar was niet aan het juiste adres. Dan moest ik de klantenservice hebben. OK, ik ben de beroerdste niet en belde de klantenservice. Ik legde weer mijn probleem uit en ze hadden als oplossing: de klantenservice van het GVB bellen. Dat deed ik dus en weer legde ik mijn probleem uit. Ze kwamen niet verder dan: "Meneer, dit is een vraag die wij niet kunnen beantwoorden, daarvoor moet u bij Trans Link Systems zijn." Ik vertelde dat ik daar begonnen was, maar ... etc. Daar moest ik het toch nog maar eens proberen.

Ik belde dus weer met Trans Link Service. De receptie kon me niets vertellen, maar dat verwacht ik ook niet. Ik wilde slechts doorverbonden worden met iemand die dat wel zou kunnen. Dat kon de receptie ook niet, maar ze wilde wel even vragen. Na enige tijd kwam het hoge woord eruit. Je kunt je OV-chipkaart, na online bestellen, in Amsterdam opladen bij Amsterdam Centraal (maar niet echt dus), bij station Amsterdam-Zuid en bij de metrostations Weesperpoort en Bijlmer. Het kon "nog even" duren voordat het opladen op alle oplaadpunten mogelijk was. Ik vroeg hoe lang "nog even" kon duren. Daar viel niets over te zeggen. Er zijn inmiddels 102 oplaadpunten in Amsterdam. Daar kun je met je pinpas opladen, maar ik wil wel eens eigenwijs zijn. Ik weet ook wel dat je kunt regelen dat je OV-chipkaart automatisch wordt opgeladen. Dan moet je Trans Link Systems machtigen het bedrag automatisch van je bankrekening af te schrijven als het saldo op je OV-chipkaart beneden de 5 euro komt. Maar voorlopig ga ik die organisatie nergens toe machtigen. Ik vertrouw ze voor geen cent. Ik vertrouw geen enkele organisatie waar de receptie niet mag doorverbinden met iemand 'die erover gaat'. Die receptie heeft namelijk de opdracht gekregen mensen met vragen of klachten af te schepen en naar andere organisaties te door te verwijzen.

Voor niet-Amsterdammers: met ingang van gisteren kun je in tram en bus van het GVB geen kleine strippenkaartjes (voor 1 of 2 zones) meer aanschaffen, alleen nog wegwerp-OV-chipkaarten voor één uur (2,60 euro), 2 uur (5 euro), één dag (7 euro) en zo door tot een kaart voor vier dagen voor de prijs van 18 euro. Je kunt voorlopig nog wel de (eerder aangeschafte) strippenkaart gebruiken.

PS
AANRADER: Ga naar dit weblog en speel de video af.

Toegevoegd op 12 november 2009

We zijn weer een eind verder en - eerlijk is eerlijk - ik ben een stuk wijzer geworden en de zaak is verbeterd. Ik ben erachter gekomen dat je onderscheid moet maken tussen oplaad- ophaalpunten.Op de eerste kun je je ov-chipkaart dus opladen, dus saldo toevoegen. Op de tweede kun je bestellingen ophalen. Zo'n bestelling kan zijn: regelen dat je saldo automatisch wordt opgeladen. Dat moet je activeren door je ov-chipkaart in zo'n ophaalautomaat te steken. Inmiddels staat bij de AH waar ik mijn dagelijkse boodschappen doe een apparaat waar je zowel kunt opladen als ophalen.
X