dinsdag 26 mei 2009

186.000.000

Er gaat veel aan mij voorbij. Dat komt onder meer doordat ik nooit naar spraakmakende tv-programma's kijk, zeker niet naar programma's waaruit na weken van zinderende spanning de beste zanger (m/v), danser (m/v) of wat dan ook (m/v) voortkomt. In andere landen kijken ze naar precies dezelfde programma's - succesvolle 'formats' worden direct overgenomen - dus de kudde wordt steeds groter.

Vrijdag wordt de finale van 'Holland's Got Talent' bij SBS6 uitgezonden. In het zelfde weekend kunnen ze aan de andere kant van de Noordzee naar de finale van 'Brittains's Got Talent' kijken. Ik had nog nooit van Susan Boyle gehoord, maar zij is nu DE sensatie in Engeland, las ik gistermiddag in de Volkskrant. Ik kon doorklikken naar YouTube. Dat heb ik gedaan en ik was verrast.

Susan is geen moderne, mooie, jonge meid. Zij is een vrouw van 48, die eerder bekende nooit te zijn gekust en alleen leeft in Schotland met haar kat ... (Ze) had haar doodgewone, no-nonsense uiterlijk die (sic) haar zo beroemd maakte in het geheel niet aangepast aan haar nieuwe status van beroemdheid. In die video zingt zij 'Memories' uit de musical 'Cats', een aangenaam klinkend melodietje, dat een tijd geleden een tophit was. Ik ben geen kenner, maar ook haar stem klonk mij aangenaam in de oren. Anderzijds dacht ik niet meteen: dit is de stem waar we jaren op gewacht hebben en wanneer komt haar eerste cd uit?

Het is natuurlijk vreselijk voorspelbaar. Een heel gewone vrouw kan heel aardig zingen. Met haar kun je je, als je zelf, zoals ik, ook heel gewoon bent, gemakkelijk identificeren. Dat kunnen we allemaal bereiken! Het moet wel heel raar lopen als zij het komende weekend niet wint. Zowel hier als in Engeland barst het natuurlijk van talent, maar hoe lang gaat zo'n 'format' mee? Weten we volgend jaar nog wie Susan Boyle ook al weer was?
x