woensdag 24 juli 2013

Water

Vanwege alle medische toestanden ben ik er nog niet toe gekomen in de buitenlucht van de zomer te genieten. Ik ben nog niet de stad in gefietst naar een terrasje, noch naar het naaktstrandje in het Twiske. Ik heb me dus ook nog niet bezorgd hoeven te maken over de beschermingsfactor.

Fysiek span ik me dus nauwelijks in, zodat ik ook weinig (extra) vocht verlies. Dat hoef ik dus ook niet aan te vullen. Je zult mij dus geen water zien drinken, (behalve als ik mijn dagelijkse pillen inneem). Ik houd niet van water drinken. Ooit fietsten we door Colorado en daar bezochten we dus wel eens een horecagelegenheid. Zodra je zat werden er een karaf met water en twee glazen neergezet. Meteen ook hing er een walm van chloor om ons heen. De inwoners van Colorado waren er waarschijnlijk wel aan gewend, maar daar dronk ik zeker geen water.

Het kraanwater in Nederland is in het algemeen zeker van betere kwaliteit dan dat in Colorado. Het schijnt zelfs onzin te zijn om zogenaamd bronwater te drinken, tenzij je per se water met bubbeltjes wilt drinken. Een paar jaar geleden was zag je ineens 'iedereen' vrijwel constant aan een flesje water lurken. Die hype is inmiddels over, al zie je nog vaak mensen die regelmatig hun flesje tevoorschijn halen.

Er zijn periodes geweest dat ik veel water dronk. Dat was tijdens wandeltochten door Zweeds Lapland. Daar kan van alles gebeuren, maar van dorst omkomen is vrijwel onmogelijk. Waar je ook loopt, staat, zit of ligt, zelden is stromend water verder dan enkele meters bij je vandaan. Je kunt het rechtstreeks uit het stroompje, beekje of rivier drinken. Het hoeft niet gekookt te worden. En het is lekker! Waarschijnlijk maakte het enkele uren eerder nog deel uit van een gletsjer. Het zit waarschijnlijk vol stoffen als mineralen, die er hier volledig uitgefilterd worden. Het is water zoals de natuur dat bedoeld heeft en nog steeds produceert.