vrijdag 25 augustus 2017

KUNST

Hoeveel mensen zouden zich realiseren dat dit een kunstwerk is?

De vraag en de foto stonden in Het PAROOL. Ik weet wel dat als ik, wandelend langs de Mauritskade, dit zou zien, ik niet direct aan kunst zou denken. Ik heb een goede schoolopleiding gehad en Nederlandse taal was mijn favoriete vak, dus ik zou wel weten dat J.C. Bloem de dichter is, die de bekende regel "Domweg gelukkig in de Dapperstraat" schreef. Aan de andere kant van de Mauritskade begint die Dappertstraat, met de bekende Dappermarkt.

Goed, ene  Steffen Maas kreeg het idee op die plek als een eerbetoon aan de dichter J.C. Bloem de naam van de dichter te plaatsen. Steffen is een kunstenaar, dus als hij dat gemaakt heeft, is dat kunst. Dat schijnt althans de algemene opvatting te zijn. Ik denk daar wat anders over. Als je met een diploma de kunstacademie verlaat, ben je dan meteen een kunstenaar? Nee, vind ik, je hebt leren schilderen of beeldhouwen, of wat voor vakken ze nog meer kennen, maar of je dat kan op een manier die ander mensen mooi vinden, of ontroeren, of wat dan ook, is bepaald niet zeker. Ik kan, net als Bloem, een sonnet bij elkaar schrijven, of een rondeel, of een ballade. Dat heb ik ook wel eens gedaan. Ben ik dan een dichter? Dacht het niet.

Voor de ingang van mijn flat is er stoep genoeg waarop ik een een bord zou kunnen zetten met de naam S. Carmiggelt. (Als eerbetoon, van hem bezit ik het Verzameld Werk.) Zou iemand dat een kunstwerk noemen?