vrijdag 11 juli 2014

Duur

Amsterdam is gestegen op de jaarlijkse lijst van duurste steden ter wereld voor expats. Dat blijkt uit de Cost of Living Survey 2014, die het HR-bedrijf Mercer donderdag bekendmaakte. Dat schrijft Het PAROOL.
 
Je hoeft je dus om mij, Amsterdammer, niet direct zorgen te maken, want Amsterdam is met name duurder geworden voor expats. 'Expat' is een afkorting van expatriate, wat zoveel betekent als 'buiten je vaderland'. Hiermee worden mensen bedoeld die tijdelijk in een ander land wonen, met name omdat ze hier tijdelijk werken.

Oost-Europse seizoenarbeiders die hier asperges komen steken zou je ook expats kunnen noemen, maar we denken hier toch vooral aan mensen in de wat beter betaalde soorten banen. Mensen die worden uitgezonden door multinationals en andere grote bedrijven. In hun salarissen zijn veelal toeslagen verwerkt en huisvesting (een belangrijke kostenpost in dit verband) wordt vaak door de werkgever betaald. Om de expats hoef je je in fiannciële zin dus ook geen zorgen te maken.