dinsdag 25 oktober 2016

STEMMEN

Het was een politieke noviteit: voor het luttele bedrag van twee euro voor twee maanden lid worden van de PvdA. Dan kon je meedoen aan de verkiezing van de lijsttrekker bij de verkiezingen op 15 maart 2017. In de Volkskrant las ik dat het toch wat anders ligt, want uit navraag van de krant blijkt dat mensen alleen voor een heel jaar lid kunnen worden. Ze moeten óf in een keer 24 euro betalen óf een machtiging voor een heel jaar uitschrijven. Bij de laatste optie kunnen ze wel kiezen om het bedrag maandelijks te betalen, twee euro per keer dus.

Voor iets onbelangrijks twee euro uitgeven is voor veel mensen nog wel te doen (Geintje!), maar vierentwintig euro? Ik schrijf "iets onbelangrijks" niet per ongeluk. Want waar zijn 'we' nou eigenlijk helemaal mee bezig?

Wat moet zo'n lijsttrekker de komende maanden nou helemaal doen? Met een bos rozen het lan in om die rozen uit te delen. Aan diverse domme tv-speletjes meedoen. Aan een aantal tv-debatten met lijsttrekkers van andere partijen meedoen. Waar hij ook komt, hij mag/moet het verkiezingspropagramma van de PvdA uitdragen en verdedigen. Dat verkiezingsprogramma is gisteravond aan het Nederlandse volk gepresenteerd. Wie van de kandidaten ook lijsttrekker wordt, hij zal dat programma moeten verdedigen. Daar wordt niets meer aan veranderd.

Waar gaat die lijsttrekkersverkiezingd dus helemaal over? Over vragen als: wie kan dat programma het beste verdedigen, wie is het beste in het onthouden en uitspreken van de teksten die de tekstschrijvers van de partij hebben geschreven, wie komt er het beste over, wie heeft het meeste charisma? Aboutaleb  natuurlijk! Maar ja, die doet niet mee. Na 15 maart 2017 zou de ledenvergadering of de ledenraad - weet ik veel wie daarover gaat - hem moeten royeren, wegens ontrouw aan de partij. Hij zou immers meer stemmen trekken dan Lodewijk Asscher. Als die slim is, zegt hij tegen Diederik: 'Jij deed het toch zo lekker vorige keer? Probeer het nog maar eens. Mag je de komende vier jaar oppositieleider worden.'