maandag 22 februari 2016

WIET

Rudolf Hillebrand (58) lijdt sinds 1992 door een ongeluk met een naald aan hiv. Het PAROOL schrijft over de wiet die hij tot voor kort zelf kweekte en die hij rookt tegen misselijkheid en braakneigingen, veroorzaakt door de hivmedicatie. (..) "Als je me vroeger had verteld dat ik mijn eigen wiet zou kweken, had ik je voor gek verklaard, ik was tegen drugs. Nu moet ik wel, ook al vind ik het te gek voor woorden dat je het als patiënt zelf moet kweken. Maar bij de wiet van de coffeeshop is onduidelijk wat erin zit. En wat ze bij de apotheek hebben werkt niet." (...) De politie ontmantelt zijn 'wietplantage'. Er volgde een rechtszaak vanwege illegale wietteelt, maar de rechter gaf Hillebrand vorige week gelijk: hij mag voortaan zijn eigen wiet kweken.

Helaas, wat van de rechter wel mag, mag niet van 'Eigen Haard', de woningcorporatie van welke hij zijn flat huurt. Hij moet vertrekken. Dat lijkt nogal hardvochtig, maar het standpunt van de corporatie is wel verklaarbaar: "We willen graag dat hij in dit huis blijft wonen, maar dan zonder thuisteelt," zegt een woordvoerder. "Een woning is niet bedoeld als broeikas. Het is onze ervaring dat er best vaak brand ontstaat door thuisteelt en daar zijn ook wel eens mensen bij omgekomen. Het is gevaarlijk voor de bewoner en voor de buren. Daarnaast zijn wij zelf ook strafbaar en kunnen we verzekeringsproblemen krijgen."

Hillebrand is niet de enige die gebaat is bij wietgebruik. Hij kent zestig mensen die ook graag hun eigen wiet zouden willen verbouwen. Een lege boerderij, zoals de Annahoeve in de Watergraafsmeer, zou een uitstekende plek zijn en het zou voor veel mensen een mooie oplossing zijn.

Jammer genoeg kost het vaak heel veel tijd om simpele, voor de hand liggende oplossingen te realiseren.