zaterdag 3 augustus 2013

Levensgevaar

Je vraagt je soms af of mensen echt zo stom zijn. Niet hands free bellen in een auto is al jaren verboden, al wil dat niet zeggen dat het nooit meer gebeurt. In het NOS-journaal hebben we kunnen zien dat ook treinbestuurders druk bezig kunnen zijn met hun mobieltje. In Spanje heeft dat tot bijna 80 doden geleid.

In de Volkskrant las ik: Internetten terwijl je fietst is levensgevaarlijk. Dat is de boodschap van de campagne die de overheid en Veilig Verkeer Nederland volgende maand gaan voeren. 'Het is een combinatie die gewoon niet kan,' zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Welk zinnig denkend mens heeft eigenlijk een campagne van de overheid en VVN nodig om erachter te komen dat internetten tijdens het fietsen, zeker als je dat in de stad doet, levensgevaarlijk is, maar: Internettende fietsers zijn een alledaags verschijnsel geworden in het straatbeeld. Met één hand aan het stuur en de ogen op het schermpje gericht proberen ze tegelijk het verkeer in de gaten te houden én berichtjes te typen en te lezen. 

Hoe belangrijk moet communicatie wel niet zijn, als mensen bereid zijn er hun leven (en dat van anderen!) voor in de waagschaal te stellen? Hands free internetten is volgens mij nog niet uitgevonden. Ik ben niet iemand die gauw roept dat de overheid moet ingrijpen, maar wordt het niet gewoon tijd om het gebruik van het mobieltje bij iedere vorm van weggebruik te verbieden? Dan heb ik het niet alleen over de smartphones waarmee je kunt internetten. Zelf met het meest domme mobieltje kun je nog sms'en en ook dat kun je beter niet doen als je een auto, motor, bromfiets, snorfiets, gewone fiets, skateboard of rolschaatsen gebruikt om je van A naar B te begeven. Voor je het weet betekent B 'ziekenhuis' en is je mobieltje alleen nog maar handig om je familie, resp. nabestaanden, van je toestand in kennis te stellen.
x