woensdag 3 juni 2015

OPVANG

Na '9/11' begon de USA, met steun van diverse bondgenoten, zijn 'War on Terror'. Dat leidde ertoe dat heel wat (vermeende) terroristen gevangen gezet werden op de marinebasis Guantánamo Bay op Cuba. De Amerikaanse overheid heeft (onlangs) een lijst vrijgegeven met namen van 46 gevangen die voor onbepaalde tijd vastzitten in Guantánamo Bay. De VS achten de gevangen te gevaarlijk om vrij te laten, maar kunnen geen proces tegen ze beginnen, schreef Trouw. In totaal bevinden zich nog 166 terreurverdachten in Guantánamo Bay.

President Obama wil al sinds zijn campagne voor zijn eerste vekiezing van de gevangenen af, maar een door de Republikeinse meerderheid in het Congres gesteunde wet verhindert de gevangenen naar Amerikaans grondgebied over te brengen. Tijdens het bezoek van Willem-Alexander en minister Koenders aan het Witte Huis heeft Obama nog eens gevraagd of Nederland alsjeblieft twee gevangenen wil 'overnemen'. Koenders heeft gezegd dat de Nederlandse regering het gaat overwegen.

Het zou wellicht van enige naastenliefde getuigen twee verdachten hier toe te laten. Ze hebben het hier allicht beter dan op die Amerikaanse basis. Anderzijds zullen ze, na zoveel jaren gevangenschap zonder enige vorm van proces, niet geneigd zijn positief te denken over de USA en zijn bondgenoten. Zelfs een rustig type als ik zou daar terroristische ideeën van kunnen krijgen. 

Alles overwegende zou ik waarschijnlijk tegen de USA zeggen: 'Jullie hebben dit probleem zelf gecreëerd, los het dan ook maar zelf op. Doe wat een normale rechtstaat behoort te doen: geef die verdachten een eerlijk proces. Laat de onafhankelijke rechter uitmaken wat deze gevangen verdienen: straf of hun vrijheid.'