zaterdag 10 april 2010

Afschrijven

Als je een keer in korte tijd (binnen 27 minuten) 7 graafschappen, 3 luchthavens, 13 voetbalstadions en 36 bruggen over de Theems wilt zien, moet je het 'London Eye' bezoeken. Dat ding staat intussen een jaar of tien te draaien en een slordige 3 miljoen mensen hebben intussen van het uitzicht genoten. Het is commercieel een groot succes. Als je via het internet boekt, kost je dat 16,37 euro.

Mensen die graag geld willen verdienen hebben ook niet altijd zin om iets origineels te bedenken: als zo'n reuzenrad in Londen veel geld oplevert, zal dat elders niet anders zijn, dus ga je een kopie ervan, of nog wat groter, bouwen in Berlijn, Peking en Orlando (USA). Dat bedachten ze in ieder geval in 2006 bij de particuliere Duitse bank Delbrück Bethmann Maffei (DBM). In Peking had dat ding al in 2008, tijdens de Olympische Spelen, moeten draaien, maar tot nu toe ligt er niet meer dan een betonnen fundament á raison van 80 miljoen dollar. In Berlijn en Orlando zijn ze nog niet eens begonnen, want het geld - 208 miljoen dollar, afkomstig van Duitse beleggers - is op. Die beleggers willen in ieder geval een deel van hun geld terug zien , dus wordt er een schikking getroffen van vrijwel zeker 125 tot 180 miljoen euro, volgens de Volkskrant.

"Nou, en?" zul je misschien zeggen. "Wat kunnen mij die Duitse bank en Duitse beleggers schelen?" Nou, kijk, die Duitse bank is een volle dochter van ABN Amro, die we al een tijdje 'onze bank' mogen noemen. Dus ABN Amro gaat dat niet geringe bedrag - 7,5 tot 10,8 euro per Nederlander - afschrijven. Dat geld is dus weg. Dat zijn we kwijt. En dat in een tijd dat ons gevraagd wordt de komende jaren 18 miljard euro op te hoesten om het begrotingstekort weg te werken.

Het gezaghebbende tijdschrift Der Spiegel berekende dat van de ingezamelde 208 miljoen meer dan 25 procent is opgegaan aan provisies en beheerskosten. In welk verband had ik ook al weer eerder gehoord over exorbitante provisies en beheerskosten? In dezelfde aflevering van de Volkskrant las ik dat de voormalig eigenaar van Polaroid in Amerika veroordeeld is tot een gevangenisstraf van 50(!) jaar, omdat hij de zaak op megaschaal bedonderd had. Ik geloof niet zo dat hoge straffen veel helpen tegen misdaad en stommiteit. Ik vraag me wel af waarom jij en ik uiteindelijk altijd altijd weer de klos zijn als enkele mensen luchtspiegelingen fabriceren en een iets groter aantal rijke stomkoppen bereid is om tegen veel geld die luchtspiegelingen aan te schaffen.
x