maandag 27 januari 2014

Nuchter

Gisteren zag ik op tv, ik geloof in 'Andere tijden', een documentaire over de laatst verreden Elfstedentocht. Er waren drie 'hoofdpersonen' in deze documentaire: een wedstrijdrijder, een toerrijder en een brugwachter. Verhalen over de 'Tocht der tochten' gaan meestal gepaard met veel heroïsme. We hebben dit jaar nog nauwelijks vorst gehad, maar ik vrees dat, zodra zich ergens in Friesland een laagje ijs vertoont, het oeverloze geouwehoer over een mogelijke Elfstedentocht de kop opsteekt.

Begrijp me goed: mocht er dit jaar een Elfstedentocht gereden worden, dan zal ik van begin tot einde aan de tv gekluisterd zijn. Maar ik heb nog liever dat er geen Elfstedentocht gereden wordt, want ik houd niet van het langdurig koude weer dat daarvoor nodig is. Tijdens die roemruchte Elfstedentocht van 1963 zat ik in militaire dienst. Oefeningen in bos en hei waren toen geen pretje.

Het leukste uit die documentaire vond ik het nuchtere commentaar van die brugwachter. Hij zei het meeste te houden van temperaturen van 20 tot 23 graden en al dat ijs maakte dat hij dagen lang niets te doen had, al deed hij tijdens die Elfstedentocht de brug wel open voor wedstrijdrijders, zodat die niet hoefden te bukken. Wat mij betreft doet hij, als hij nog als brugwachter in dienst is, de hele winter zijn brug open voor schepen.
x