vrijdag 3 oktober 2008

Ideeën

Terrorismeverdachte in vliegtuig student in Enschede, zo luidde een kop in Het Parool. Maar ook de andere kranten brachten dit nieuwsfeit. Het gaat hier om de Duitser van Somalische afkomst, Omar D., die samen met zijn vriend Abdirazak B. onlangs uit het vliegtuig werd gehaald. Andere belangwekkende feiten worden ons onthouden. Zo kan ik mij heel goed voorstellen dat deze Omar, tussen colleges door, wel eens in een Enschedese horecagelegenheid een consumptie heeft gebruikt of bij een Enschedese supermarkt wel eens een boodschap deed. De geheime dienst zou hen al langer op de korrel hebben. Uit de context begrijp ik dat het hier om de Duitse geheime dienst gaat. Ik vraag me dan wel af of die haar Nederlandse collega, de AIVD, wel op de hoogte had gebracht. Morgen blijkt misschien weer dat een in Engeland verdachte Jemeniet Madurodam bezocht heeft. In een van die andere kranten las ik dat de kamer van Geert Wilders in het "streng beveiligde" gebouw van de Tweede Kamer werd ontruimd en op explosieven werd onderzocht. Er werd niets gevonden.

Wat zijn we door deze berichten nou helemaal wijzer geworden? Helemaal niets. Maar er zijn wel weer twee berichten verspreid die iets met mogelijk terrorisme in ons land te maken hebben. Wat is het resultaat van zulke berichten? Dat 'ons' gevoel dat we hier toch ook wel bedreigd worden weer een beetje versterkt wordt. Dat maakt ons weer wat rijper voor verdere maatregelen van de overheid.

Begrijp me goed: ik beweer hier niet dat de pers onder één hoedje speelt met de overheid. Maar een officiële woordvoerder van een overheidsinstantie zegt wat en stuurt een persbericht rond. Kranten moeten vol en dus wordt het persbericht overgenomen. Wat ik nou zou willen weten is: waarom werd die kamer van Wilders doorzocht? Had een of andere halve zool
weer eens een telefoontje gepleegd?

Weet je hoe je kunt lachen? Een telefoontje met een Marokkaans accent naar de Bijenkorf dat daar een bom gaat ontploffen. Daar woeden nu de 'Drie Dwaze Dagen', dus het is daar stampvol. Als ze daar omroepen dat iedereen het gebouw moet verlaten, krijg je geheid paniek en geheid slachtoffers. In een ander verband en onder een andere naam heb ik wel eens de term 'low budget terrorisme' gebruikt. Nog maar enkele weken geleden werd op Zestienhoven een vliegtuig zes uur aan de grond gehouden op grond van een fake telefoontje over een aanslag. Welk anoniem telefoontje moeten onze veiligheidsdiensten serieus nemen en welk niet? Maak ze helemaal gek met telefoontjes. Dat is stukken makkelijker dan allerlei plannen beramen. Paniek in een menigte is voldoende. Laat het openbaar vervoer, liefst op een knooppunt, een tijdje stilleggen. Of zit ik nu terroristen ideeën aan de hand te doen?