zaterdag 11 juli 2009

Hersenspinselen

Op een paar vierkante kilometer in de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.800 kroegen met 900 terrassen. Dat las ik in de Volkskrant. Dat is aardig wat meer dan ik gedacht had. Het geeft in ieder geval aan dat wanneer ik bij aangenaam weer in de buitenlucht een consumptie wil nuttigen, ik niet lang hoef te zoeken. Helaas is op al die leuke terrasjes niet alles koek en ei. Er sluimert al enige tijd ongenoegen over de ambtelijke hoofdstedelijke hersenpinselen (sic). Er is zelfs een soort van actiegroep opgericht die zich tegen ambtelijke hersenspinselen gaat verzetten. De groep noemt zich Ai!Amsterdam, wat is afgeleid van die belachelijke kreet I amsterdam.

Een van de gewraakte hersenspinselen is een gevolg van het beleid van Ab Klink, die onvermoeibaar zijn strijd tegen nicotine en teer in de horeca voortzet. Dat leidt ertoe dat personen die hun consumptie willen combineren met een rokertje even naar buiten moeten. Die gaan op het terras - indien aanwezig - zitten. Nu kan het voorkomen dat het aantal rokers het aantal stoelen op het terras overtreft. Nou, dan sta je toch even? Zo lang duurt het roken van een sigaret nou ook weer niet. Nee, dan sta je niet. Het is namelijk VERBODEN op een terras te STAAN. Gebeurt dat toch dan krijgt de uitbater een bon. Na enkele bonnen gaat de tent enige tijd dicht. Een woordvoerder van de gemeente zegt: 'Mensen moeten op de stoep kunnen blijven als ze een terras passeren. Sinds het rookverbod is het veel drukker op de terrassen. Er is een handvol gelegenheden die problemen geeft.'

Het probleem is dus, lijkt mij, dat staande rokers/drinkers niet op het terras staan, maar op de stoep buiten het terras. Zij annexeren als het ware een stuk stoep en voegen dit, zij het tijdelijk, aan het terras toe. Zit alles nog meer tegen, dan staan ze ook nog eens op brallende wijze te converseren. De passant die daar een kritische opmerking over maakt kan iets krijgen dat besmettelijk of dodelijk is. Amsterdam zit al met die taxistandplaatsen waar ze wat meer aandacht aan moeten besteden. Nu moeten er ook weer terrasjes en aanpalende stukken stoep gecontroleerd worden. Maar ja, daar gaat Ab Klink niet over. Die gaat er hard aan werken dat ook de kleine kroegjes, waar de eigenaar zelf achter de bar staat, geheel rookvrij worden en dus ook maar een terrasje gaan regelen. Ik heb een advies voor Ab: neem nou eens een echte maatregel. Er overlijden meer mensen als gevolg van roken dan als gevolg van spuiten en slikken. Verbied het roken overal! Maar dan wel handhaven!
x