vrijdag 19 juni 2020

FLEXIBEL

Werkgevers pleiten voor flexibeler arbeidsvoorwaarden in huidige en toekomstige cao’s. Die versoepeling moet bedrijven helpen te overleven in coronatijd, al zullen er offers gemaakt moeten worden. Zo begint een artikel in Trouw.

Het komt erop neer dat werkgevers hun werknemers vragen solidair te zijn tijdens zeer moeilijke tijden. Als werknemer zou je hiervoor gevoelig kunnen zijn. Je kunt beter door salaris in te leveren je bedrijf op poten houden, dan het bedrijf failliet te laten gaan (en je baan te verliezen) door strikt aan de cao te blijven vasthouden.

Dat klinkt heel redelijk allemaal, maar als ik, aan de werknemerskant, aan de onderhandelingstafel zou zitten, zou ik over solidariteit wel een tijdje door willen gaan. We kennen allemaal wel bedrijven  die, in het recente verleden, goed draaiden.  Als dank kregen de ceo's en ander hoger management een bonus op hun toch al niet zo lage salaris. Wat merkte de gewone werkvloer, die toch ook aan het succes van het bedrijf  had bijgedragen ervan? Meestal weinig tot niets.

Dus, vakbonden, als jullie bereid zijn nu salaris in te leveren, stel dan wel als voorwaarde: wanneer over enige tijd de salarissen (incl. bonus) van ceo met een bepaald percentage omhoog gaan, gaat het salaris van al het andere personeel met een zelfde percentage omhoog. Oh, dat wordt een hoop geld? Dan schroef je jou salaris toch wat omlaag. Solidariteit is zo mooi! Misschien valt er ook over het dividend nog wat te zeggen.