dinsdag 24 mei 2011

Preuts

De islam is preuts, vrouwonvriendelijk en homofoob. Dat is in westerse landen een vrij algemeen gekoesterde opvatting en je kunt aardig wat voorbeelden noemen om dat aan te tonen. Ik ben geen islamoloog, noch arabist. Maar ik heb wel altijd de neiging om vraagtekens te plaatsen bij wat 'iedereen' weet of vindt.

De 'kop' en de afbeelding hiernaast stonden boven een artikel in Trouw van gisteren. Dat artikel geeft de mening weer van Thomas Bauer. Hij is arabist en wil graag een wijdverbreid misverstand uit de wereld helpen. Volgens hem is de preutse en verkrampte omgang met seks in islamitische landen een westers importproduct. Met de oude islam heeft het niets te maken.

Ik kan hier uitgebreid uit het artikel citeren, maar waarom zou je het niet zelf lezen? Klik hier.

Ik wil er wel wat aan toevoegen. De vroegere koloniale mogendheden, waaronder Nederland, zijn zo'n vierhonderd jaar lang, tot over de helft van de vorige eeuw, druk bezig geweest met het opleggen van onze, superieur geachte, cultuur en religieus geïnspireerde moraal. De oorspronkelijke bevolking van het westelijk halfrond, de indianen, hebben wij grotendeels uitgeroeid en wat ervan over is leeft nog altijd in een achtergestelde positie. Afrika hebben we 'onder ons' verdeeld en we hebben er willekeurige grenzen getrokken. Het Midden-Oosten is, dankzij de olie, een speelbal geworden van westerse belangen. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Verenigde Staten de rol van 'lakensuitdeler' overgenomen. En 'we' kunnen er nog steeds maar niet aan wennen dat 'ze' ons niet altijd even aardig vinden.
x