woensdag 10 augustus 2016

VOORBEELD

Topsporters moeten een voorbeeld zijn voor ons gewone mensen. Een sporter die door het IOC/NSF naar de Olympische Spelen wordt afgevaardigd is, per definitie, mag je wel zeggen, zo'n topsporter. Yuri 'Lord of the Rings' van Gelder ging ook naar Rio de Janeiro, dus is topsporter. Hij drong ook door tot de eindronden van het allerlei atlethische dingen aan de ringen doen.Twee voorgaande Olympische Spelen moest hij, mede door eigen toedoen, aan zich voorbij laten gaan. Nu was hij dus, mag je aannemen, reuze blij en wilde hij dat wel vieren. Hij ging dus 's avonds het (Olympisch) dorp uit en de grote stad in en nam daar ook wat alcohol tot zich. Hij hoefde immers pas over een week opnieuw ten overstaan van een miljoenenpubliek aan de ringen te gaan hangen.

Helaas had Yuri buiten de waard, i.c. chef de mission Maurits Hendriks, gerekend. Die was achter Yuri's nachtelijke uitstapje gekomen en heeft een duidelijke mening: "Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij." Yuri mag niet meer meedoen en werd naar huis gestuurd.

Voor alle duidelijkheid: geen enkele sporter, zelfs geen schaatser als Ard Schenl of Eric Heiden, heb ik ooit als voorbeeld gezien. Als zij zich buiten hun leven op de baan voortdurend hadden beziggehouden met 'sex and drugs and rock 'n roll' had dat op mijn leven geen (negatieve) invloed gehad. Er zijn talloze (jongere) Nederlanders voor wie Yuri, Epke, Ranomi, Daphne en welke sporter (m/v) dan ook helemaal geen voorbeeldrol vervult. Daar komt nog wat bij: als Maurits c.s. niet besloten hadden Yuri op het vliegtuig naar Nederland te zetten, zou vrijwel niemand in Nederland geweten hebben dat Yuri zijn voorbeeldrol niet helemaal juist gespeeld had. Wie heeft er nu eigenlijk voor gezorgd dat Yuri dat slechte voorbeeld kon geven?