zaterdag 11 december 2010

Signeren

Regelmatig krijg ik per e-mail een nieuwsbrief van 'Selexyx', de keten van grote en goede boekhandels. Die hebben weer iets nieuws las ik in het bericht van gisteren: je kunt online een boek van een door jou gewaardeerd auteur door die auteur laten signeren. Via een webcam kun je al chattend de tekst opgeven die je graag bij de handtekening van de auteur hebt. Je moet al betaald hebben voor het boek, dat binnen vier dagen, met handtekening en al, bij je thuis bezorgd wordt.

Ik ben gek op boeken. Er zijn schrijvers die ik buitengewoon waardeer. Maar ik heb nog nooit een boek laten signeren en zal dat ook nooit laten doen. In de eerste plaats houd ik er niet van dat er in boeken geschreven wordt. Er is mij wel eens gevraagd mijn naam toe te voegen aan een reeks andere onder een tekst, wanneer een groepje een boek cadeau geeft, bijvoorbeeld "Van je liefhebbende collega's", of zoiets. Ik heb dat altijd geweigerd en zo mogelijk proberen te voorkomen. Zulke teksten en handtekeningen kun je ook op een los velletje bijvoegen. In de tweede plaats ontgaat mij de toegevoegde waarde van een handtekening van een auteur. Ik kan me nog voorstellen dat iemand een kort gesprek met een auteur op prijs stelt, maar wat voor 'persoonlijke boodschap' moet zhij nou bij de handtekening zetten? Zhij kent jou toch helemaal niet? Bovendien vind ik niet de auteur, maar het boek van belang.

En wat doe je als je een titel als e-book heb gekocht en ineens blijkt de auteur naar jouw favoriete boekhandel  te komen voor een signeersessie? Koop je dan nog een tweede papieren exemplaar? Ik ben benieuwd hoe ze hierover denken in Goor en aanpalende slikken en zompen.
x