woensdag 2 maart 2016

ONDERHOUD

De totale kosten van ons Koninklijk Huis zijn natuurlijk maar een fractie van al onze uitgaven zoals die in de nationale begroting vermeld worden. Des te vreemder dat het kabinet zo geheimzinning doet over een klein deel van die fractie van de begroting: de kosten van het onderhoud van De Groene Draeck, de lemster aak die 'wij' ooit cadeau gaven aan prinses Beatrix. Het is dus haar persoonlijke eigendom, maar het onderhoud daarvan kostte ons over 2014 en 2015 1,5 miljoen euro. Dat haalde ik uit de Volkskrant, die daarvoor een beroep moest doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Erwordt met dat schip nauwelijks gevaren, dus wat voor onderhoud kan dat nou opleveren. Nou, kennelijk zoveel, dat daar bij de Marine (die dat onderhoud uitvoert) alleen al tien managers mee bezig zijn: een senior projectleider, een projectmanager, een scheepscoördinator, een engineer/coördinator, een projectplanner, drie productiegroepmanagers, een werkvoorbereider en een KAM-coördinator. (...) In acht jaar zijn er veertienduizend gewerkte uren aan besteed. Ik vermoed dat er veel minder mensuren besteed zijn aan het pleziervaren op het schip.

'We'weten 'onze' cadeautjes aan de familie Van Oranje-Nassau wel uit te zoeken. Het cadeau aan Wilhelmina, de Gouden Koets, wordt de komende vijf jaar gerenoveerd. Rutte wil niet zeggen hoeveel dat gaat kosten, dus ga maar na. 

Ik ben republikeim, dus wat mij betreft  is elke euro die ten behoeve van de familie Van Oranje-Naussau wordt uitgegeven er één teveel. Ja, een gekozen staatshoofd kost  ook geld, maar die veroorzaakt niet elk jaar dezelfde 'fotomomenten' aan zee of in de sneeuw, met gedwongen 'leuk' doende kleinderen. Als die Willem-Alexander zo goed is voor ons bedrijfsleven, maak hem dan staatssecretaris van buitenlandse handel of zoiets. Kan hij ook in de Tweede Kamer zelf komen vertellen wat hij gedaan heeft en waarom. Het onderhoud aan dat schip en aan al die buitenlandse vakantieverblijven moeten ze dan wel zelf betalen, maar ze schijnen nog wel wat 'eigen geld' te hebben.