donderdag 11 juni 2020

VACCIN

Kop in Het Parool:

Leids coronavaccin wordt al in juli op mensen getest

Word ik blij van dit bericht? Helemaal niet! Er gaat bijna geen nieuwsuitzending of talkshow voorbij, of er wordt melding gemaakt van de spoedige ontwikkeling en ingebruikname van een vaccin tegen corona. Iedereen weer blij, behalve ik dan.

Het interesseert mij totaal niet wat er allemaal in ontwikkeling is. Ik ben pas geïnteresseerd als ik te horen/lezen krijg:

Coronavaccin  is per ... beschikbaar voor de hele wereld

Of het vaccin, als het werkt, inderdaad meteen beschikbaar is voor de hele wereld is nog wel de vraag, Het vaccin wordt weliswaar ontwikkeld in Nederland, door Nederlandse wetenschappers, maar het wordt gefinancierd door het Amerikaanse Johnson & Johnson.


De vaccinontwikkelaars van Janssen en Johnson & Johnson stellen steevast dat ze zich willen inzetten voor een eerlijke verdeling van het vaccin, mocht het straks werken. Tegelijkertijd laat de Amerikaanse president Donald Trump er geen misverstand over bestaan dat hij graag eerst zijn eigen bevolking zou vaccineren tegen het coronavirus. Het zou dus zomaar kunnen dat de regering van de VS de door Janssen ontwikkelde vaccins die in Amerika worden geproduceerd, straks opeist.

"America first!", toch?