woensdag 5 augustus 2020

DISPENSATIE

Ik had het al gezien in het NOS-journaal: een meisje (19) dat mag gaan spelen in het eerste elftal van haar voetbalclub. Op de website van Voetbal International lees ik:

KNVB zet historische stap: vrouw krijgt dispensatie voor mannenteam

Uit dat "dispensatie" begrijp ik dat het volgens de regeltjes niet mag dat een meisje/vrouw speelt in een team dat verder uit tien jongens/mannen bestaat. (Tot nu kon dat alleen bij jongens/meisjes onder de 19 )

Hebben we hier te maken met (het begin van) een stukje emancipatie in de voetbalsport? Het is nog maar een pilot. De KNVB: Door op individuele basis dispensatie te verlenen en goed te monitoren, zoals nu bij VV Foarut gaat gebeuren, kan de KNVB in de toekomst een goede visie formuleren op dit vraagstuk, maar zo ook de vrouwen die daarvoor in aanmerking komen de ruimte geven om het spelen in categorie A te ervaren.' Let wel, het gaat dus nog steeds om een vraagstuk dat schreeuwt om een visie. Een visie formuleer je niet in een paar weken of maanden. Daar  heb j minstens de duur van een voetbalseizoen voor nodig. Ik vermoed dat het nog een paar seizoenen zal duren voordat  Sherida Sptse en Lieke Martens (ik noem maar twee willekeurige vrouwen die in een WK-finale gevoetbald hebben  en EK-finale gewonnen hebben.


Misschien kunnen de KNVB-bobo's eens op bezoek gaan bij hun collega's van de KNKB. De clubs van die bond spelen al sinds de beginjaren van de vorige eeuw in teams die uit gelijke aantallen mannen en vrouwen bestaan. Ja, inderdaad, ze spelen korfbal.