dinsdag 18 juli 2017

SCHADE

Aan een smartphone ben je al gauw enkele honderden euro's kwijt. Erg sneu dus, als je zo'n ding op straat uit je handen laat vallen en het ding onherstelbaar beschadigd wordt. Of je zit op de rand van een pierenbadje je kind in de gaten te houden en je smartphone valt in het water. Maar jij bent slim: je zegt dat je je kostbare apparaat thuis op de badkamervloer, of in de gootsteen in de keuken hebt laten vallen. Dan valt het verlies/de schade onder je inboedelverzekering. Laat de verzekeringsmaatschappij maar aantonen dat het ding buitenshuis beschadigd is.

Zo slim ben jij - en velen met jou - nu ook weer niet. In de Volkskrant immers las ik: Zeker vijf verzekeraars hebben de smartphone uit de dekking van hun inboedelverzekering gegooid. (...) Bij diverse verzekeraars zijn mensen met een algemene inboedelverzekering nu alleen nog verzekerd tegen smartphoneschade door 'klassieke oorzaken' als brand, storm en diefstal. Voor gevallen of verdronken telefoons moeten zij voortaan een aparte elektronicapolis afsluiten, die ongeveer hetzelfde kost als een algemene inboedelverzekering. Dan zal je toch al gauw € 10,= per maand kwijt zijn.

Een woordvoerder van Unigarant zegt: Consumenten wisselen op internet steeds meer ervaringen uit. Hierdoor weten ze steeds beter hoe ze schade moeten claimen. 'Schade claimen' lijkt me hier een eufemisme voor 'de verzekeringsmaatschappij oplichten'.

Je bent natuurlijk geen dief van je eigen portemonnee. Je gaat geen verzekering voor je smartphone afsluiten voor de prijs van een inboedelverzekering. Als je tijdens je vakantie (misschien nu wel) vindt dat je wel weer toe bent aan een nieuwe smartphone, zeg je  toch dat je hem tijdens de vakantie bent kwijtgeraakt. (Verloren, gestolen, zie maar.) Ik heb even gecheckt, verlies/beschadiging van een smartphone valt onder mijn doorlopende reisverzekering. Heb je toevallig een doorlopende reisverzekering, dan is een midweek bij Center Parcs ook een mooie gelegenheid voor een nieuwe smartphone.

Let op mijn woorden: uiterlijk zomer volgend jaar gaan de premies voor reisverzekeringen fors omhoog. Jij bent natuurlijk altijd heel netjes, maar je zult dezelfde hoge premie moeten betalen als de slimme hufters die de verhoging veroorzaakt hebben.