maandag 11 maart 2019

NEP

Ik neem (vrijwel) elke ochtend een bak vruchtenyoghurt. Let wel: ik gebruik geen yoghurt waar Campina, of welk ander bedrijf dan ook, de vruchten vast doorheen gedaan heeft. Ik koop naturel yoghurt en doe daar verse vruchtjes door, zoals rode bessen, frambozen, aardbeien of blauwe bessen. Ik meng alles met een scheutje limonadesiroop (zonder suiker) in een blender. Ik gebruik Skyr, 'IJslandse' yoghurt, niet omdat die bijzondere eigenschappen zou hebben, maar omdat die lekker dik is. (Je zal mij nooit drinkyoghurt zien gebruiken.)

Alpro maakt ook yoghurt. Het gebruikt daar echter geen koeienmelk voor, o.a. omdat dat niet goed zou zijn voor onze planeet. Koeien zijn grote vervuilers!

Alpro maakt melk - en dus ook yoghurt - van sojabonen. Soja zie je steeds vaker gebruiken, bijvoorbeeld in nepburgers, nepgehaktballen en nepkipsatë en natuurlijk in allerlei broodbeleg dat aan ham of worst moet doen denken.

Op de website van Alpro valt te lezen dat Alpro goed voor de planeet is: Als samenleving putten we de planeet uit. We consumeren veel te veel, waardoor de bronnen van de planeet op raken. Vandaag de dag hebben we al 1,5 planeet aan bronnen nodig om in ieders behoefte te kunnen voorzien!

Alpro vergeet er even bij te vermelden dat voor de aanleg van sojaplantages al duizenden vierkante kilometers oerbos omgehakt zijn (and counting), met name in Brazilië en Indonesië. Die oerbossen nemen CO2. kooldioxide, op en geven ons daarvoor O2, zuurstof, terug. In die oerbossen leven talloze diersoorten (bijvoorbeeld de oerang oetan) die in hun voortbestaan bedreigd worden.

Sojabonen zijn een prima bron voor (plantaardig) eiwit, maar zullen we nu eens ophouden die in allerlei modeproductjes te verwerken?