vrijdag 13 januari 2012

Bananenschil

Ik ben het niet gauw eens met Geert Wilders. En als ik het dan een keer ben verknalt hij het zelf weer op een grandioze manier. Ik ben het met hem eens als hij zegt dat een staatshoofd dat zijn/haar functie uitsluitend op grond van erfopvolging verkrijgt en niet ter verantwoording kan worden geroepen, geen deel van de regering moet uitmaken. Ik ga zelfs nog een stapje verder: ik vindt dat we van een monarchie in een republiek moeten veranderen.

Met zijn twitterpolitiek is Wilders er nu in geslaagd  onze Hare Majesteit ertoe te verleiden in het openbaar een politieke uitspraak te doen: zij beweerde immers dat een niet onbelangrijk politicus 'echte onzin' had uitgekraamd. Dat was ik weer met haar eens. In het NOS-journaal van gisteravond waren oude beelden van Wilders te zien, waarin hij bij een bezoek aan de Klaagmuur een keppeltje droeg. Dat zie je hem hier in Nederland nooit dragen, net zo min als Beatrix en Máxima in deze contreien een sluier dragen.  Alle drie gedroegen zich in overstemming met en met respect voor de plaatselijke gebruiken.

Wat heeft Wilders nu bereikt? Dat alle Oranjegetrouwen nog dichter om Beatrix en haar familie heen gaan staan. Over contraproductief gedrag gesproken!

Ik ben trouwens reuze benieuwd of Mark Rutte het aandurft in de Tweede Kamer ronduit te verklaren dat Beatrix met haar uitspraak een regeringsstandpunt uitdroeg. En pikt gedoogpartner Wilders zo'n uitspraak van het kabinet? Kabinetten vallen in Nederland altijd over bijzaken. Van mij mag die sluier veranderen in de spreekwoordelijke bananenschil.
x