maandag 16 februari 2015

BEVOLKINGSPOLITIEK

Het is een onderwerp dat ik hier al vaker heb aangeroerd. In Het PAROOL stond een artikel onder de kop: Yuppenparadijs: hip en hoogopgeleid neemt Amsterdam over. Onder een begeleidende foto van de Van der Pekstraat in Amstedrdam-Noord (de buurt is nu nog één van de armste van de stad) staat de tekst: ’Succeslozen’ worden langzaam de stad uitgedreven. 'Succeslozen' zijn mensen met een laag inkomen die in sociale woningbouw wonen.

De Van der Pekbuurt is één van die frontlinies van de zogenoemde gentrificatie, het proces van opwaardering dat zich vanaf de jaren zeventig vanuit de ooit verloederde Jordaan verspreidt over heel Amsterdam. Oude, sleetse buurten worden herontdekt, opgeknapt en ingenomen door nieuwe bewoners. De nieuwe bewoners zijn de yuppen en hipsters. Een typische hipster, lees ik op Éncyclo.nl, is iemand tussen de 20 en dertig die houd (sic) van kunst, indie-rock en creatief is.
Hipsters zijn intelligent, en denken daarom onafhankelijk en liberaal. Hoe het 'klootjesvolk' erbij woont, nadat de hipster zijn wijk heeft overgenomen, zal die liberale hipster worst wezen.

Hoogleraar sociologie Jan Rath van de Universiteit van Amsterdam: 'Rondom mijn universiteit zijn in korte tijd wel tien koffietentjes open gegaan. Allemaal met broodjes, latte, wifi en sojamelk. Er is helemaal niets mis mee, maar het reflecteert de eenzijdige visie.' Waar is het 'koffiehuis' gebleven, waar vroeger Jan met de pet zijn eigen meegebrachte boterham at met een 'bakkie leut'?

Rath zegt verder: 'Het is een beladen term geworden, maar de bestuurders bedrijven wel degelijk bevolkingspolitiek in de stad. Het heet officieel een zoektocht naar de juiste sociale mix in de wijk, maar het komt er per saldo vooral op neer dat het aantal woningen voor de mensen met de laagste inkomens steeds verder wordt verkleind. Die mensen worden in de komende jaren steeds verder in de richting van de uitgang gedreven, naar een goedkope woning in Purmerend of Almere.'

Als het nog een paar jaar zo doorgaat, ga ik me er haast voor schamen dat ik in Amsterdam woon.