vrijdag 12 maart 2010

Opvolger

Op 14 januari jl. schreef ik hier: "Bij de eerstkomende verkiezingen voor de Tweede Kamer zal PvdA-lijstaanvoerder Diederik Samson alle zeilen moeten bijzetten om het verlies van zijn partij nog enigszins te beperken." Ik zag toen al in de lucht hangen dat Wouter Bos de pijp aan Maarten zou geven. Het zal best waar zijn dat hij zijn kinderen wat meer wil zien, maar er zullen ook wel wat andere overwegingen meegespeeld hebben.

Het is wel weer een staaltje van hoe het niet moet dat hij, volgens de Volkskrant, al sinds 2007 met Job Cohen in gesprek is om hem op te volgen. Als ik dit publiceer heeft Job nog geen uitsluitsel gegeven. Dat doet hij om 15.00 uur tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor van de PvdA. Daar gaat hij niet heen om te zeggen dat hij geen kandidaat is. Het partijbestuur zal goedkeurend knikken en iedereen die ook kandidaat zou willen zijn, Diederik Samson bijvoorbeeld, kan het verder wel vergeten. Lang leve de democratie.
x

Zegen

Het kan verder niet meer misgaan met de Noord-Zuidlijn in Amsterdam! Dat zou je tenminste kunnen denken, want vanaf gisteren gaat de Here God, vertegenwoordigd door de heilige Barbara, de zaak persoonlijk in de gaten houden. Barbara is volgens Wikipedia beschermheilige van "artilleristen, infanteristen, telegrafisten, genisten, ingenieurs, mijnbouwers, brandweerlieden, architecten, boeren, dakdekkers, metselaars, bouwvakkers, klokkengieters, metaalgieters, smeden, steenhouwers, beiaardiers, koks, hoedenmakers, slagers, gevangenen, meisjes, stervenden, torens en vestingen", dus ook van tunnelboorders en -boren. In Trouw las ik: Deken Ambro Bakker van de Sint Nicolaasparochie wijdt een beeldje in van de heilige Barbara, dat ondergronds een plek krijgt in een speciaal kastje. Die twee boren kregen een naam, waarbij gekozen kon worden uit Amstellina, De Gravin, Noortje, Treesje en Ziona. Die hebben we te danken aan basisschoolkinderen uit Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum.

Als ik dat rijtje zie van mensen die de bescherming door de heilige Barbara kunnen afsmeken, heb ik zo mijn twijfels. Komt ze wel toe aan die tunnelboorders? Ga alleen maar na hoeveel artilleristen, infanteristen, metselaars, bouwvakkers, koks, boeren, stervenden en meisjes dagelijks om aandacht kunnen vragen. Die tunnelboorders zitten nog onder de grond ook, dus daar zal haar aandacht niet als eerste door getrokken worden.

Zou het niet verstandiger zijn geweest een recent benoemde heilige als beschermheilige aan te stellen? Die hebben meestal een veel beperkter doelgroep dan Barbara die al sinds 206 na Chr. actief is. Die kunnen zo'n tunnel er nog wel bij hebben, denk ik. Stel nou eens dat er toch weer wat misgaat bij dat boren. Dat zou zomaar kunnen, toch? Gaat de kerk dan toegeven dat Barbara, God dus eigenlijk, een beetje gefaald heeft? "Ja, kijk, druk, druk, druk." Kan de verantwoordelijk wethouder t.z.t. roepen: "We hebben echt alles uit de kast gehaald, tot de heilige Barbara aan toe, maar dit kon zelfs zij niet voorzien."?
x