maandag 20 april 2020

SEKSWERK

Deelt corona de beslissende klap uit aan de Wallen en zal dit wereldberoemde deel van Amsterdam nooit meer hetzelfde zijn? Die vraag  wordt in Het Parool gesteld. Sekswerk in tijden van corona is onmogelijk. De Wallen, tot voor kort het drukste stukje ­Amsterdam, zijn door de crisis gedegradeerd tot een spookwijk met lege straten.

De Wallen behoren tot de oudste en mooiste delen van de Amsterdam. Maar dat trekt niet de massa toeristen. Dat doen de sekswerkers, de eigentijdse benaming van prostituees, die schaars gekleed achter hun ramen zitten.

Je kunt rustig stellen dat  het massatoerisme de Wallen compleet verpest heeft. Ik denk dat geen ander stukje Amsterdam drukker is dan de Wallen. Vorige week schreef ik hier: Ik vermoed dat een aantal Amsterdammers, met name bewoners van het centrum, dankzij dit artikel (in Het Parool) een zonnige kant van de coronacrisis ontdekt hebben. Dat artikel ging o.a. over de afname van het toerisme in het algemeen. Natuurlijk is het ook voor sekswerker vervelend geruime tijd zonder inkomen te zitten. Ze ontvangen, net als de horeca en kappers, een tijd lang geen klanten, maar bij mijn weten zijn ze daar niet door de overheid toe verplicht. Worden ze eigenlijk als zzp'ers beschouwd? Kunnen ze ook gebruik maken van de 'Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers'?

Sinds ik vanuit Den Haag naar Amsterdam ben teruggekeerd, nu tien jaar geleden, ben ik niet op de Wallen geweest. Misschien is het nu de goede tijd omdat weer eens te doen.