dinsdag 26 oktober 2010

Zeuren

Ik heb niet naar de regeringsverklaring gekeken of geluisterd. Ik had wel een vaag idee over wat Mark Rutte zou gaan zeggen: een samenvatting van het regeerakkoord. De Tweede Kamer komt pas om twee uur vanmiddag aan het woord, maar diverse fractieleiders gaven vast wat commentaar. De algemene teneur, begreep ik: wat Rutte zei was al bekend en hij heeft niets nieuws gezegd. Wat is dat nou voor gezeur? Het kabinet is op 14 oktober begonnen, nog geen twee weken geleden en ruim de helft daarvan werd nog eens ingenomen door de herfstvakantie. Je mag van alles van een nieuw kabinet, een nieuwe premier verwachten, maar nu al met iets nieuws komen? Als dit soort commentaren toonaangevend voor de oppositie wordt, valt er weinig van te verwachten.
x

Levensgevaar

Mike Mullen, de hoogste militair in de VS (Chairman of the Joint Chiefs of Staff) heeft, las ik in de Volkskrant, gezegd dat de recente publicatie van voorheen geheime documenten door WikiLeaks levens in gevaar brengt. Al eerder had minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton hetzelfde gezegd. De beweringen lijken wel erg sterk aangezet, want de verantwoordelijken voor WikiLeaks hebben erop gewezen dat in de gepubliceerde documenten alle namen zijn zwart gemaakt.

De boosheid en bezorgdheid van de militair en de minister komen wel op een wat laat tijdstip. Waar waren zij en wat deden zij of hun voorgangers toen de rapporten uit de dagelijkse militaire praktijk voor het eerst naar 'hogerop' verzonden werden? Waren degenen die door de geheime diensten werden gemarteld, verkracht of vermoord net iets minder belangrijk dan de daders die voor invoering van de democratie moesten zorgen? Waren die misdaden 'begrijpelijk' in het het licht van de gegeven omstandigheden en konden ze daarom wel onder het tapijt geveegd worden? Daar werden geen levens in gevaar gebracht, daar werden levens beëindigd of werd de toekomstige kwaliteit van levens ernstig geschaad. Veel burgerdoden werden niet in de statistieken verwerkt. Dat zou immers de 'successen' in een wat minder gewenst daglicht stellen. Ik heb het hier al eerder geciteerd: "The first casualty of war is the truth."
X