dinsdag 28 februari 2012

Inflatie

"Een krijgsman die door moed uitblinkt". Dat is volgens de 'Dikke Van Dale' de omschrijving van een 'held'. Maar volgens een commercial van de KNSB kun je het komende weekend in Heerenveen 'onze helden' zien schaatsen tegen schaatsers uit andere landen en Veronica roept ons op morgenavond te kijken naar 'onze helden' die vriendschappelijk tegen de Engelsen voetballen. Ik noem dit taalinflatie. Hoeveel lef moet je hebben om tegen een riante vergoeding een aantal kilometers te schaatsen, resp. anderhalf uur te voetballen?

Ik verklap geen geheim als ik zeg dat ik graag naar schaatsen kijk, maar mijn Nederlandse hart zwelt niet van trots als ik er, via de tv, getuige van ben hoe Sven Kramer voor de vijfde keer wereldkampioen allround wordt, een prestatie die enkele decennia geleden al eens door een Noor en een Fin geleverd is. Zijn prestatie zegt immers niets over mij en evenmin iets over Nederland. En de liefhebbers wijs ik er maar even op dat 'onze' Sven het komende weekend geen heldendaden zal verrichten in Heerenveen, althans niet op het ijs van Thialf. Het gaat daar immers slechts om wedstrijden om de World Cup en die passen niet in het trainingsschema van Sven. Die wil pas weer 'pieken' over een paar weken, als de wereldkampioenschappen per afstand worden geschaatst. Heldendom luistert kennelijk erg nauw.

Naar die voetbalwedstrijd ga ik helemaal niet kijken, al was het alleen maar omdat ik geen zin heb vooraf, tussendoor en achteraf te moeten luisteren naar de voorbeschouwingen, de commentaren en de nabeschouwingen van Ruud Gullit en Marco van Basten, de 'helden' van weleer. Wesley Sneijder en Robin van Persie vinden het natuurlijk een hele eer om voor 'Oranje' tegen Engeland te spelen, maar binnenkort spelen ze nog veel liever tegen andere landen, want dan gaat het om een Europees kampioenschap, waar 'heel Europa' naar kijkt en vooral de mannetjes die namens een goedbetalende club op zoek zijn naar nieuwe 'helden', want nog een miljoentje bovenop het toch al riante inkomen is nooit weg. Heldendom is te koop.
x